Oldódik-e vízben a nyomtató?

Kísérletezni mindennél jobb, de semmi sem garantálja, hogy ép bőrrel megúszhatod a dolgot

A mai kor németalföldi zsánerképfestője nem parasztlakodalmat vagy csipkeverő nőt önt olajba, hanem egy boldog apát, amint a laptopja előtt ül az oldalához jobbról-balról odadőlő, aranyszőke gyermekeivel. Miközben mutatóujját lassan húzogatja a tapipadon, ezt olvassa az ámulva hallgató kicsinyeknek: „Na mit gondoltok, miért néz ki ilyen furcsán ez a madár? Nézzük csak, azt írja az internet, hogy az argentin tavi réce a fejétől a farkáig 43,18 centiméter hosszú. Aktív állapotában éppen ekkora az állat dugóhúzó alakú – micsodája!?… –, amivel a gácsér arra is képes, hogy a menekülni kezdő tojót meglasszózza. Khrrrm. Na jó, mesélek inkább a kristályok kialakulásáról.”

A mai apa egyszerre Öveges professzor, David Attenborough és Peterdi Pál, mert a világ csodáinak elmesélése mindennél hálásabb feladat. „Tudjátok, hogyan készül az üvegszál erősítésű horgászcsónak?”, vágsz bele elgondolkodva, és a kicsinyek szeme tágabbra nyílik, mint a beosztottaidé, amikor azt mondtad nekik, hogy „Négy nevet fogok felolvasni, ők maradhatnak.”

Az Amatőr Ismeretterjesztő nagy időszaka hamar véget ér, aztán a hallgatóság rászokik a visszakérdezésre, használd ki az aranyévek minden percét!

A gyerekkápráztatás legfontosabb tudományterületei a biológia, a földrajz, a fizika és a kémia. A kisded életének első pár évében a biológia, azon belül is a zoológia dominál. Szokatlan, de a kicsinyek nemcsak isszák minden szavunkat, hanem meg is jegyeznek mindent, így magyarázás közben soha ne vicceljünk, mert aránylag kellemetlen, ha szülői értekezleten arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy Rómeó miért mondta azt a páviánra: „Elölről Kati nagyi, hátulról Putyi bácsi a harmadik fröccs után.”

A fiatal apák világa kegyetlen világ. Egyszer nem figyelsz oda az állatkertben, és bemondasz valami érdekességet a rákosi vipera tojásrakási szokásairól, aztán jön egy okoskodó apuka, és félhangosan kiröhög, mondván a vipera elevenszülő, és örökre oda a családapai renoméd.

A megoldás? Járj inkább túrázni természetvédelmi területekre, ott nyugodtan mondhatsz a nagy fakopáncsról, amit csak akarsz.

Van az úgynevezett „laza, korszerű, őszinte” iskola, amelynek tagjai nemcsak azt vallják be a gyereknek, hogy nem tudnak mindent, de meg is mutatják neki a tudás igazi forrását, a Google Keresőt. Ők úgy járnak, mint a nyitó képünkben gácsérpénisszel felsülő apuka.

Az apukatudományok királynője a fizika, a szent diszciplína, amely kulcsot ad a világ jelenségeinek megértéséhez

A kémia kevésbé izgatja ezt a korosztályt, évekig el tudsz evickélni az Apaság Harmadik Törvényével, miszerint „A nyomtató akkor sem oldódik vízben, ha a kádba mellédobsz hat bontatlan guriga vécépapírt”.

A földrajz csak az iskolában volt ijesztő, és a slágertémák a Föld, a Nap, a Hold, illetve a felszíni vizek körforgása. Bármilyen nagy is a csábítás, sose mondd azt a gyerekednek, hogy a Föld alsó oldaláról azért nem esnek le az emberek, mert a melegebb országokban szívesebben köpik a rágót a földre. Ezt a húgod gyerekeinek meséld el, a tieidnek tarts kiselőadást a gravitációról, és imádni fognak.

De az apukatudományok királynője a fizika, a szent diszciplína, amely kulcsot ad a világ jelenségeinek megértéséhez. A fizika óriási apai sikerekkel kecsegtető, ám veszélyes téma. Tedd a szívedre a kezed: el tudnád értelmesen magyarázni egy négyéves gyereknek a rakétameghajtás elvét? Sokkal egyszerűbb megismételni Öveges professzor egyik híres kísérletét: egy patront ráhelyezünk valami könnyű kis játék autóra, és tűvel kiszúrjuk a keskenyebbik végénél, mire a kiáramló gáz szinte kilövi a járművet.

Elvben. Na de hogyan nézett ki ez a kísérlet a gyakorlatban?

1. A gyerekek izgatottan leültek, szúrtam, a patron leugrott a kocsiról és összezúzta Imola bal nagylábujját.

2. Újra döftem, de nem történt semmi. Puma kutya odament megszagolni, a patron fura spéttel ekkor engedte ki a gázt, rá a kutya orrára, amely csillogó fehérre fagyott, mire az állat harsány „progresszió!” kiáltással megpördült, és az asztalterítőt magával rántva kirohant a kertbe.

3. Itt már a tudományos renomém forgott kockán. Megmarkoltam a harmadik patront, kiszúrtam, de a kocsira rakni már nem volt időm, hiszen azonnal odafagyott a tenyeremhez. Ekkor a természettudós álcáját levetve előbújt belőlem az etnográfus-nyelvészprofesszor, és bemutattam a gyerekeknek, milyen gazdag egy Belső-Józsefvárosban felcseperedett modern apa szókincse.

Látható tehát, hogy kísérletezni mindennél jobb, de a nagy elődök sem garantálják, hogy ép bőrrel megúszhatod a dolgot. Ilyenkor idézd föl magadban Newton nulladik törvényét: „A becsületes modern apa nem hazudja azt, hogy mindentudó, hanem tényleg elhiszi.”

Vote it up
225
Tetszett?Szavazzon rá!