Olimpiai legek

Azt mondják, az ötkarikás játékokon bármi megeshet, ám akad egy-két terület, ahol nemigen várható meglepetés. Vajon melyek ezek?

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai készülődés
Július 27-én az egész világ Londonra figyel majd. Az olimpiai játékoknak a 80 ezer fős központi stadionban rendezett látványos megnyitóját és annak fénypontját, az olimpiai láng meggyújtását az előzetes várakozások szerint négymilliárd tévénéző fogja figyelemmel kísérni. A 19 nap alatt 203 ország 10 500 sportolója fog versenyezni összesen vagy kilencmillió helyszíni néző előtt. A versenyekhez mintegy 900 ezer felszerelési tárgyra lesz szükség, egyebek között kilenc ugróasztalra, 2700 futball-labdára és 65 ezer törülközőre.

A leggyorsabb férfi
A jamaicai Usain Bolt a 100 méteres síkfutás olimpiai versenyének legnagyobb favoritja. Az itt 2008-ban, a pekingi aranyérem megszerzésekor látható atléta tartja a 100 és a 200 méteres síkfutás világrekordját is, 9,58, illetve 19,19 másodperccel. Európa legjobb versenyzője Christophe Lemaitre, aki tavaly nyáron állított fel új francia csúcsot 9,92 másodperccel. A női 100 méteres szám résztvevőinek még mindig az amerikai Florence Griffith-Joyner 1988-ban Indianapolisban felállított 10,49 másodperces eredményét kellene túlszárnyalniuk a világcsúcshoz.

A legerősebb nő
Ezt a címet a kínai Lulu Csou szerezte meg a tavaly novemberben Franciaországban rendezett súlyemelő-világbajnokságon. A 130 kilogrammos sportolónő összesített eredménye 328 kg, ami a két versenyszámban elért legjobb eredményének az összege: a szakításé (146 kg) és a lökésé (182 kg). Ez csupán egy kilogrammal volt több az orosz Tatyjana Kasirina ugyanezen versenyen elért eredményénél, és két kilogrammal haladta meg a pekingi olimpián aranyérmes dél-koreai Jang Mi-Ran teljesítményét. Aki a férfiaknál akar világcsúcsot dönteni, annak az iráni Hosszein Rezazadeh 2000-ben Sydney-ben elért 472 kilogrammjánál kell többet emelnie.

A legnagyobb érem
Az olimpiai érmek mérete és súlya sokat változott az évtizedek alatt. Az 1896-os athéni érmek 48 mm átmérőjűek voltak, és 47 grammot nyomtak. Az itt valós nagyságában látható londoni aranyérem az eddigi legnagyobb: 85 mm átmérőjű, a vastagsága 7 mm, és 400 grammot nyom. Az érem előlapján a győzelem görög istennője, Niké látható. A peremére az egyes sportok és sportágak nevét vésik, így minden érem egyedi darab. Az „aranyérem” anyagának valójában a 92,5 százaléka ezüst, és mindössze a bevonatában van 6 gramm arany. Az értéke nagyjából 300 font (kb. 110 ezer forint) – de a győzteseknek ennél sokkal többet fog érni.

Vote it up
446
Tetszett?Szavazzon rá!