Orvosi baklövések

Íme, pár rémisztő, illetve visszataszító gyógymód, amely a maga korában még az orvostudomány vívmányának tűnt. Fájós fogra döglött egér?!

Mintegy 2400 éven át a betegek abban a hiszemben éltek (már ameddig), hogy orvosuk érti a dolgát, ám ebből 2300 éven át tévedtek, állítja David Wootton történész az orvosi praktikák történetét ismertető könyvében. Ebből ismertetünk néhány rémisztő gyógymódot, amely a maga korában az orvostudomány vívmányának tűnt.

Fogfájás
Az ősi Egyiptomban a fájós fogra döglött egeret raktak, Rómában pedig úgy vélték, az orrszarvú bal fogával való dörzsölés vagy a farkaskoponya hamuja a tökéletes megoldás, olvasható idősebb Pliniusnál.

Tetű
A 13. századi orvosprofesszor, Jehan Yperman módszere: a beteget higanyból, hamuból, gyerekköpetből és disznózsírból készített pasztával kell bedörzsölni.

Rák
A Lancet orvosi szaklap 1880-ban levelet közölt egy orvostól, aki megtalálta a rák ellenszerét: a villámot. Esettanulmányában leírja, hogy egy farmer, akit villámcsapás ért, elvesztette az eszméletét, s amikor magához tért, eltűnt a rákos daganata. A levél írója szerint „az elektromosság hatékony terápiás eszköz lesz a rákos elváltozások kezelésében”.

Depresszió
A 19. századi orvosok gyakran írták fel a „kék pirulát”, állítólag Abraham Lincoln elnök is szedte „melankólia” ellen. Téved, nem a Viagráról van szó. Ez a pirula higanyt tartalmazott, ami hatékony idegméreg. Napi két-három pirula körülbelül a ma megengedett érték kilencezerszeresét juttatta a páciens szervezetébe.

Dadogás
Hervez Chegoin francia szakorvos 1830-ban megjelent tanulmányában a nyelv méretét vagy rossz elhelyezkedését okolta a dadogásért, és a probléma megoldását a fizikai beavatkozásban látta, ezért buzgón operálta páciensei nyelvét.

Skizofrénia
A második világháború után néhány pszichiáter inzulinnal átmeneti kómát idézett elő skizofrén betegeknél. Az inzulin hatására leesett a vércukorszint, és ezáltal elpusztított agysejteket. A kezelés után állítólag a páciens kevésbé volt ellenséges és agresszív.

Vote it up
344
Tetszett?Szavazzon rá!