Orvosi előírás szerint

A betegek közel harmada a kelleténél korábban hagyja abba a gyógyszerszedést. Miért nem szabad ezt tenni?

Cindy McCain a barátaival villásreggelit fogyasztott Phoenixben, amikor hirtelen nem tudott megszólalni, csak értelmetlen hangok törtek elő a torkából. Azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy az üzletasszonyt – John McCain szenátor feleségét – agyvérzés érte. Úgy véli, azért pattanhatott meg egy ér az agyában, mert abbahagyta a magas vérnyomás elleni gyógyszer szedését. Az agyvérzést megelőző hónapokban remekül érezte magát, ezért csak „olykor” vette be a tablettákat. Az eset több mint négy esztendeje történt, és az 55 éves asszony szinte teljesen rendbe jött, csak a rövid távú emlékezetében vannak apróbb kihagyások, és a jobb keze egy kicsit ügyetlenebb. Megváltoztatta étrendjét, sokat mozog, és ami a legfontosabb, rendszeresen szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszereit.

Sokan már a kúra befejezése előtt kidobják vényre kapott gyógyszereiket. Elegük van a mellékhatásokból, jobban érzik magukat, nincs pénzük a következő adagra, vagy simán elfelejtik Pedig a gyógyszerek idő előtti abbahagyása veszélyeket rejt, és ezzel az orvosok sincsenek mindig tisztában.

A gyógyszeres kezelés önkényes abbahagyását keveset tanulmányozzák, és ma sem számít igazán tudománynak – mondja dr. Jack E. Fincham, a Missouri Egyetem Gyógyszerészeti Karának professzora. Az alábbiakban bemutatjuk a gyógyszerszedés abbahagyásának néhány gyakori okát, és azt is eláruljuk, mit kell tudnia, mielőtt erről dönt.

„Jól éreztem magam”
A marylandi Frederickben élő hétesztendős Nicolas Gerlock Streptococcus baktérium okozta torokgyulladására az orvos tíznapos antibiotikum-kúrát írt fel. Nyolc nap után azonban a kisfiú láza és torokfájása már csak távoli emlék volt, és egyre kevésbé akarta bevenni az orvosságot.

– Nem lett volna szabad beadnom a derekamat – mondja az édesanyja, Jennifer Gerlock. Félretette a gyógyszert, azonban néhány nap múlva Nick ismét berekedt, és a láza is felszökött. Nyolc nappal a második antibiotikum-kezelés kezdete után Jennifer úgy gondolta, hogy most már biztosan elpusztult minden baci, és persze a kisfiú állandó nyafogása is szerepet játszott abban, hogy megint idő előtt hagyta abba a kúrát – és a fertőzés ismét kiújult.

– A harmadik adag antibiotikumot szedjük, ezt most biztosan végigcsináljuk – ígéri az anya.

Tanulság: Ha jobban érzi magát, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összes kórokozó elpusztult, vagy hogy sikerült a fertőzést teljesen megszüntetni. A csak részlegesen kezelt Streptococcus-fertőzés például szív- és veseszövődményeket is okozhat. Az idő előtt abbahagyott kúra emellett hozzájárul a mind nagyobb problémát jelentő antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek terjedéséhez is.

Az idült betegségekben, például magas vérnyomásban vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gyakran azért hagyják abba a tabletták szedését, mert egyáltalán nem észlelnek magukon tüneteket. Mindig kérdezze meg orvosától, mennyi ideig kell szednie a felírt gyógyszereket!

Mellékhatások
Minden gyógyszer szedése előnyökkel és veszélyekkel jár. Mérlegelje ezeket orvosával, és az alábbi kérdésekre adott válaszaival készüljön fel a döntésre:

> Jól vagyok, vagy valami nincs rendjén?
> Szokatlanul levertnek, idegesnek vagy bizonytalannak érzem-e magamat?
> Van-e vér a székletemben, illetve a vizeletemben?
> Előfordul-e, hogy nagyon álmos, szédülős vagy zavart vagyok?
> Gondot okoz-e, hogy nem tudok aludni, enni vagy részt venni a máskor kellemesnek talált tevékenységekben?

Ha egy vagy több kérdésre igennel válaszolt, s orvosa úgy látja, ebben a gyógyszernek is szerepe van, választhatnak:

> Csökkentik az adagot;
> Megváltoztatják a gyógyszerszedés módját (például étkezés közben vagy lefekvéskor veszi be);
> Másik gyógyszerre állnak át;
> Gyógyszer nélküli időszakot tartanak, hogy kiderüljön, valóban az orvosság mellékhatásaként jelentkeztek-e a tünetek;
> Abbahagyják a gyógyszerszedést, és helyette mondjuk az életmód megváltoztatásával próbálkoznak.

„Nem szerettem a mellékhatásokat”
Jenny Bulloughnak főiskolás korában szörnyen elege volt az epilepszia elleni gyógyszere okozta állandó kimerültségből és fájdalmas menstruációs görcsökből. Két éven át nem volt rohama, és elhatározta, abbahagyja a szer szedését. – Ifjonti arroganciámban és tudatlanságomban úgy döntöttem, hogy a mellékhatások miatt nem éri meg az egész – meséli.

De már a következő héten kétszer tört rá epilepsziás roham – az egyik nagy roham volt, éppen egy fontos vizsgája napján. – Persze nem tudtam elmenni a vizsgára – emlékszik vissza. – Szerencsére a professzoromnak megesett rajtam a szíve, és engedte, hogy bepótoljam.

A ma 36 éves, Torontóban élő Bullough olyan görcsgátlót szed, amelynek kevesebb a mellékhatása – és tisztában van vele, hogy élete végéig szednie kell.

Tanulság: Nem csak a gyógyszer szedésének abbahagyásával szabadulhat meg a nem kívánt mellékhatásoktól. Segíthet az is, ha kisebb adagot kap, vagy másik gyógyszerre áll át. Lásd a keretes részt.

„Nem akartam rászokni”
A 27 éves Sonya Carr nagyjából fél évig szedett antidepresszánst. – Csúnya történeteket hallottam és láttam az elvonás hatásáról, s félni kezdtem, hogy rászokom – mondja. A kaliforniai San Joséban élő nő egyik napról a másikra abbahagyta a gyógyszert.

– Három napig nem bírtam sem enni, sem aludni. És furcsa, bizsergő érzésem volt, főként a kezemben.

Két héten át szeszélyesen ingadozott a hangulata, ingerlékeny volt, és az öngyilkosság is megfordult a fejében.

Szedje azt, ami jól bevált
Ha minden vonatkozásban hasonlók, célszerű a régebbi gyógyszereket szedni, amelyek mellékhatásai is jól ismertek, ellentétben az új szerekéivel.

– Sajnos egyes káros mellékhatásokra óhatatlanul csak akkor derül fény, amikor az adott gyógyszert már széles körben használják – mondja Peter J. Pitts, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletének (FDA) volt munkatársa. Néha csak évek múlva, sok millió felhasználó esetén fedezhetőek fel bizonyos összefüggések.

Ha új gyógyszert ír fel az orvos, kérdezze meg tőle, miért jobb választás az ön számára, mint egy már régóta piacon lévő termék! Kérdezzen rá az esetleges súlyos mellékhatásokra is! Mielőtt pedig szedni kezdene egy új gyógyszert, feltétlenül olvassa végig a hozzá kapott tájékoztatót!

Beszéljen róla! Ha bármilyen új testi vagy lelki tünetet észlel, a lehető leghamarabb beszélje meg kezelőorvosával! A gyógyszer súlyos és/vagy váratlan mellékhatásait, illetve annak gyanúját az alkalmazó orvos az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI) jelentheti.

Tanulság: A leggyakrabban felírt antidepresszánsok szedésének hirtelen abbahagyása elvonási tüneteket okozhat, de ennek nincs köze a függőséghez.

– A vényre kapott gyógyszerekre való rászokásnak csak akkor nagy a veszélye, ha nem az orvos előírása szerint szedi azokat – magyarázza dr. Nada Stotland, az Amerikai Pszichiátriai Szövetség elnöke. – Bizonyos típusú fájdalomcsillapítók vagy szorongáscsökkentők esetében a legnagyobb a kockázat.

Hogyha az orvos utasításai alapján, fokozatosan hagyják abba az antidepresszáns szedését, az elvonási tünetek elkerülhetők.

„Túl sokba került”
LuzMarina Rico 44 éves, háromgyermekes édesanya 2008 elején kórházba került súlyos fejfájással. Egy sor vizsgálat után egy köteg recepttel engedték haza. Az egyik vény egy migrén elleni tablettára szólt, amelynek darabja 30 dollárba került. – Egyszerűen nem engedhettük meg magunknak – kesereg a New York állambeli Ossiningben élő nő lánya, Cristina.

Nem Rico az egyetlen beteg, aki nehezen tudja megfizetni a gyógyszereket: a receptre kapható orvosságok ára az Egyesült Államokban az elmúlt tizenkét évben az inflációt háromszorosan meghaladó ütemben nőtt.

Tanulság: – Kérdezze meg orvosát, vannak-e hasonlóan hatékony, de olcsóbb generikus szerek, tanácsolja dr. Glen Stettin, a Medco nevű, kedvezményes gyógyszervásárlási lehetőségeket kínáló cég alelnöke.

A hirtelen abbahagyás veszélyeinek listája

„Hallottam egy új kutatásról”
A kaliforniai Del Marban élő Bonnie Russell csaknem egy évtizede kap hormonpótló kezelést. Amikor azonban arról olvasott, hogy összefüggést fedeztek fel a szer és a mellrák megnövekedett kockázata között, abbahagyta a szer szedését.

– Hamarosan újra jelentkeztek a hőhullámok – mondja a családi ügyekkel foglakozó jogtanácsos. Hozzá hasonlóan sok nő inkább a menopauza tüneteit választotta a mellráktól vagy szélütéstől való félelem helyett.

Tanulság: A gyógyszerekről új információkat harsogó újságcímek ijesztőek lehetnek. De ettől még ne essen pánikba!

– Ráadásul nem kizárt, hogy ezek az új kutatási eredmények csak a szert használó páciensek egy kis részére vonatkoznak – fejtegeti dr. Stettin. Bármilyen vészjósló is tehát a cím, jobb, ha előbb megkérdezi orvosától, mikor és hogyan álljon le.

Vote it up
352
Tetszett?Szavazzon rá!