Orvosi tanács: Ha fáj a fő

Tenziós? Migrénes? Ezt kell eldönteni ahhoz, hogy sikeresen kezelni lehessen. Ön tudja, melyik gyötri? Szakértőnk segít

Feszültség, idegesség és rohanás. Mindezek tetejébe nem hiányzik egy jó kis fejfájás, ami miatt képtelenség a környezetre, a munkára figyelni.

A fejfájás típusa határozza meg, mennyire sikeresek a tünetek enyhítésére tett próbálkozások. Az orvos munkáját segíti a fejfájásnapló, amelybe a páciens feljegyzi, mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a panaszok.

Ha hirtelen migrénes tüneteket tapasztal, a fejfájást kísérő tünetei megváltoznak vagy a felírt gyógyszer maximális adagban sem hat, forduljon orvoshoz!

Tenziós fejfájás
Jellegzetesség: a fejfájás a fej bármely részét érintheti. Sokan abroncsszerűen szorító fájdalomról számolnak be, de gyakori a tarkótáji fájdalom is.

Feltételezett oka: egyes elméletek szerint a fejbőr izmainak görcsös összehúzódása.

Kiváltó tényező: stressz, szorongás, alvászavar, rossz testtartás, hormonális változások, depresszió.

Kezelés: nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID, például aszpirin, paracetamol, de vigyázat: a túl sok fájdalomcsillapító károsíthatja a májat!), indokolt esetben antidepresszáns. Egyénenként változó mértékben a fejbőr masszírozása, illetve egyéb házi gyógymódok. 

Migrénes fejfájás
Jellegzetesség: rohamokban fellépő, súlyos, többnyire féloldali fejfájás. Előjelek (fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása) figyelmeztethetnek rá. Más tünetek – így émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység – kísérhetik.

Feltételezett oka: átmeneti keringési zavar az agyi erekben.

Kiváltó tényező: élelmiszerek (vörösbor, csoki, sajt), stressz, kimerültség, gyógyszerek, hormonális változások (terhesség, fogamzásgátló szer szedése, menopauza) és pár kevésbé ismert tényező.

Kezelés: NSAID, migrénes rohamoldó szerek (orvos írja fel).

Vote it up
317
Tetszett?Szavazzon rá!