Orvosi tanács: Mitől van a csuklás?

...és mit lehet tenni ez ellen a kellemetlen jelenség ellen, illetve mikor kell orvoshoz fordulni vele?

Zárja össze a hangrést (mintha k betűt mondana), közben pedig vegyen nagy levegőt. Hirtelen nyissa ki a hangrést. Íme, így keletkezik a csuklás (amit a környezet kuncogással, az érintett pedig többnyire kínosan feszengve fogad).

A csuklás oka, hogy a rekeszizom működését szabályozó ideg ingerületbe jön: ennek következménye a rekeszizom görcsös összehúzódása. A csuklás hátterében legtöbbször a gyomor- vagy a nyelőcsőfal feszülése, illetve a légvétel ritmusának a váratlan megváltozása áll. Ezért gyakoribb a csuklás bőséges étkezés, a nagy falatok nyelése vagy a szénsavas üdítők fogyasztásakor. (Tehát semmiképpen sem arról van szó, mint a tréfás szólásmondásban, hogy aki csuklik, azt valahol valaki emlegeti.) Arra hajlamosaknál a nevetés, a stressz, az izgalom vagy akár a hirtelen hőmérséklet-változás is csuklásrohamot okozhat.

A profik szerint semmit sem kell tenni, csak valamivel (könyv, keresztrejtvény) elvonni a figyelmet a csuklásról (az ijesztgetés néha beválik, de kellemetlen mellékhatásai lehetnek). Az alkalmazott technikáktól függetlenül a probléma magától elmúlik.

A tartós csuklás ritka, ennek hátterében szervi betegség állhat. Ilyen lehet a tüdő-, a mellhártya-, a szívburok- és a hashártya-gyulladás vagy akár az epekő. Ebben az esetben a csuklás órákon, sőt napokon át is tart, és nemcsak kellemetlen, hanem nagyon fájdalmas is. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, mert a csuklás csak a kiváltó ok megszüntetésével múlik el.

Ha mégis megtörténik a baj
Ahány ház, annyi csuklás elleni praktika. Többek szerint hatékony:
• papírzacskóba lélegzés vagy a légzés visszatartása
• jégdarab lenyelése
• gyors kortyokban víz ivása
• egy kanál citromlé vagy egy pár csepp ecet cukorra csepegtetve
• egy kiskanálnyi kristálycukor szárazon lenyelve
• fűszerek alkalmazása: bors szippantásával tüsszentés kiváltása; mustármagforrázat itatása, ánizsmag-rágcsálgatás
• további trükköket talál itt, itt és itt!

Vote it up
343
Tetszett?Szavazzon rá!