Orvostudományi áttörések 2016

Például: új segítség a koraszülötteknek, a látásromlás lassítása, oltás tüdőrák ellen és sikeres méhátültetés

Új antibiotikum, rezisztencia nélkül
2015 januárjában a bostoni Northeastern és a Bonni Egyetem új antibiotikum felfedezését jelentette be, amely potenciálisan halálos fertőzések ellen lehet hatásos – így tüdőgyulladás, tuberkulózis, vérmérgezés és lágyszöveti fertőzések ellen.

A vizsgálatok szerint nagyon csekély az esélye, hogy a baktériumok a teoxibaktin nevű hatóanyaggal szemben rezisztenssé váljanak – márpedig az antibiotikumok éppen a kialakuló rezisztencia miatt nem hatnak idővel.

A teoxibaktin különösen hatásosnak bizonyult a tuberkulózis ellen, amely ismét terjed, főleg Kelet-Európában. Az új antibiotikumot – amely harminc éve az első ilyen újdonság – várhatóan öt éven belül engedélyezik az USA-ban és Európában is.

Ne vágják el a köldökzsinórt – még!
A koraszülött babáknál gyakori szövődmény az agyvérzés, amely sokszor halálhoz vezet. A dallasi Baylor Kutatóintézet orvosai dr. Arpitha Chiruvolu vezetésével arra jutottak, hogy ha csupán 45 másodpercet várnak a megszületést követően a köldökzsinór elvágásával, az jelentősen csökkentheti a kockázatot.

– Elképesztő, hogy az agyvérzés gyakorisága így kb. 50 százalékkal csökkenthető – mondja a kutatónő. – Semmilyen káros hatást nem tapasztaltunk, és az így megszületett babák közül lényegesen kevesebbet kellett a szülőszobában légzésleállás vagy légúti betegségek miatt kezelni.

Gyorsteszt halálos betegségek kimutatására
Képzelje el, hogy gyorsan azonosítani lehet olyan fertőző és életveszélyes betegségeket, mint az ebola, a sárgaláz vagy a dengue-láz, ráadásul helyben, akár egy mindentől távol eső településen, így nem kell időt vesztegetni a kezelés megkezdéséig.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) épp ilyen tesztcsíkokat fejlesztett ki. A csíkok a terhességi teszthez hasonlóan működnek, de figyelmeztethetik is a pácienst – aki így azonnal segítséget kérhet –, valamint az egészségügyi hatóságokat egy akár halálos kórokozó esetleges jelenlétére.

A tesztcsíkok nem helyettesítik a pontosabb laboratóriumi vizsgálatokat. – Ez kisegítő módszer ott, ahol nincs áram és vezetékes víz – magyarázza a kutatócsoport egyik vezetője, dr. Kimberly Hamad-Schifferli. – Most azon dolgozunk, hogy a tesztcsíkokat eljuttassuk azokhoz, akiknek igazán szükségük van rá.

Sikeres méhátültetés
Új remény csillant fel azon nők számára, akiknek műtét vagy fejlődési rendellenesség miatt nincs méhük. Egy svéd nő 2014 szeptemberében sikeres méhátültetést követően hozott világra egy egészséges kisfiút. A 37 éves Malin Steinberg méh nélkül született; a beültetett szervet a család egy 61 éves barátja ajánlotta fel. A műtétet a Göteborgi Egyetemen hajtotta végre a dr. Mats Brännström által vezetett nemzetközi csapat.

Hosszabb életű donortüdő
2013 júliusában a Leuveni Egyetemi Kórház szervátültetési specialistáinak sikerült a szervezeten kívül, átültetésre alkalmas állapotban tartaniuk donortüdőket tizenegy órán keresztül, ami rekordidőnek számít. Ez nagyon jó hír azoknak a krónikus tüdőbetegségben és tüdőelégtelenségben szenvedő betegeknek, akik tüdőátültetésre várnak.

Az eredmény az OCS LUNG nevű készüléknek köszönhető, amely állandóan friss oxigénnel látja el a donortüdőt. Az amerikai TransMedics által kifejlesztett hordozható eszköz forradalmasíthatja a tüdőátültetéseket, mivel a sebészek ennek segítségével jóval tovább életben tarthatják és ellenőrizhetik az átültetendő szervet. Európában és Ausztráliában már forgalmazzák is.

Új segítség a gyengülő látásúaknak
Az Ocata Therapeutics 2015 nyarán jelentette be, hogy megkezdte az emberi embrionális őssejtterápiával kapcsolatos vizsgálatai második fázisát. A massachusettsi vállalkozás kutatásai azokon segíthetnek, akiknek az időskori sárgafolt-elfajulás miatt folyamatosan romlik a látásuk.

A betegség gyakoribb típusában  leépül az a vékony sejtréteg, amely tápanyagokkal és oxigénnel látja el a szemben lévő csapokat és pálcikákat. Ezek nélkül a tápanyagok nélkül egyre rosszabbodik a látás. Az Ocata rá tudja venni az őssejteket, hogy egészséges szövetté – úgynevezett retinális pigmenthámsejtekké – alakuljanak át, amelyeket aztán a szem hátulsó részébe injekcióznak. A cég által végzett első két klinikai vizsgálatban 18 kísérleti alanyból 10-nél valamilyen mértékben javult a látás, további hétnél pedig megállt a látásromlás. Azt remélik, hogy a módszer egy nap ugyanolyan rutinjellegűvé válhat, mint a szürkehályog-műtét.

Egy gyermekgyilkos megfékezése
Az Európai Gyógyszerügynökség 2015-ben véleményezte egy készítmény engedélyezését, amely a csecsemőknek és gyermekeknek adható első malária elleni oltóanyag lehet.

A WHO szerint 2013-ban mintegy 627 ezer ember halt meg maláriában – közel 90 százalékuk Afrika Szaharától délre eső területein. Az áldozatok 77 százaléka öt év alatti gyermek volt. A Mosquirix nevű vakcina legújabb klinikai vizsgálata szerint négy adag alkalmazásával a maláriás esetek száma csaknem 40 százalékkal csökkenthető.

Az oltóanyag kifejlesztése egy házaspárnak, a New York-i Egyetem mikrobiológiai tanszékén dolgozó Ruth és Victor Nussenzweignek köszönhető, akik az elmúlt 50 évben folytatott, maláriával kapcsolatos kutatásaikkal világszerte elismerést szereztek. A ma már a 80-as éveikben járó kutatók jelenleg a vakcina hatásosságát próbálják javítani.

Vízszűrés könyvvel
Afrika Szaharától délre fekvő részén mintegy 358 millióan nem jutnak rendszeresen biztonságos ivóvízhez. Kutatók most kifejlesztettek egy ivóvíz biztonságosságáról szóló könyvet, amelynek lapjai a víz szűrésére is alkalmasak. A Dél-Afrikában, Haitin, Kenyában és Bangladesben végzett vizsgálatok során a papír a baktériumok több mint 99 százalékát szűrte ki. Egy lappal akár 100 liter víz is megtisztítható.

A technológiát dr. Teri Dankovich, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem munkatársa fejlesztette ki és tesztelte több éven át, a kanadai McGill Egyetemen és az amerikai Virginiai Egyetemen dolgozó kollégáival együttműködve. A kutató azt reméli,  az újabb tesztekben a helyi lakosság maga használhatja majd a szűrőket. Az adott terület nyelvén megfogalmazott használati útmutatást minden lapra rányomtatják. – Az emberek kezébe kell adnunk, hogy lássuk, mi lesz a hatás – mondja dr. Dankovich.

Oltás tüdőrák ellen
Minden sejtszaporodáshoz szükség van természetes növekedési faktorokra – így a rákos sejtekéhez is. Egy kubai tudósok által kifejlesztett, a szervezetben az epidermális növekedési faktor (EGF) termelődését gátló szer, a CimaVax a klinikai vizsgálatok alapján biztonságos és igen hatásos oltóanyag olyan daganatok ellen, amelyek növekedéséhez az EGF-re van szükség.

Dr. Kelvin Lee, a New York-i Roswell Park Rákkutató Intézet munkatársa szerint lényegesen hosszabb volt azoknak az áttétes tüdőrákos betegeknek a túlélése, akiket a CimaVaxszal kezeltek, mint azoké, akik nem kaptak ilyen kezelést. Bár a rák nem tűnt el, de a növekedése jelentősen lassult. Dr. Lee, aki kollégáival most engedélyt szeretne kapni a készítmény egyesült államokbeli klinikai vizsgálatára, azt mondja: – Sok más ráktípusnak is szüksége van az EGF-re a növekedéshez. Így a vastagbél, az emlő, a fej, a nyak, a hasnyálmirigy és a prosztata rosszindulatú daganatai jelentős részének. – Ez azt jelenti, hogy a CimaVax talán ezek növekedését is lassíthatja vagy megállíthatja.

Vote it up
160
Tetszett?Szavazzon rá!