Ott volt, amikor szükség volt rá

A rablót feltartóztató atléta életveszélyesen megsebesült, de azóta még elszántabb

Megjelent: 2011. augusztus

Kapcsolódó cikkek

2010. augusztus 29-én éppen nem volt edzés, ezért a budapesti Galambos Tibor este nyolc óra körül moziba indult. Nem hallgatott édesanyjára, aki még vacsorára marasztalta. Alig tett meg azonban pár lépést a Keleti pályaudvar közelében levő házuktól, amikor kiáltozást hallott. – A hangból éreztem, hogy vészhelyzet van – mondja a most 20 éves, 190 centiméter magas, izmos fiatalember. – Egy nő nyakából letépték a láncot, és a tolvaj felém futott. Reflexszerűen cselekedtem, eléálltam, és a falhoz vágtam. De ezzel még nem volt vége.

A tolvaj felpattant, és továbbfutott, Tibor üldözőbe vette. A távol- és hármasugró atléta ellen persze nem sok esélye volt a támadónak. Galambos gyorsan utolérte, ismét dulakodtak. A tolvaj nem tudott elmenekülni, így elővette a kését, és mellkason szúrta az atlétát. Galambos Tiborból spriccelt a vér, lyukas tüdejével hazafelé indult. – Egy kaszinó előtt álló biztonsági őrtől próbáltam segítséget kérni, de elzavart, nehogy összevérezzem a falat.

A fiatalember végül hazatért, az édesanyja sikoltozni kezdett, vérben úszó fiát látva. – Jézusom, kisfiam, mi történt veled? Mentőt! – Galambos azonban higgadt maradt, elszorította a vérzést, majd saját lábán bement a Péterfy Sándor utcai kórházba, ahonnan a Fiumei úti baleseti osztályra szállították. Ott kiderült, hogy a seb nagyon súlyos, a szívburkot is érte, és a mellkas felnyitásával életmentő műtétet kellett végrehajtani. – Brutális volt felfogni, hogy vége a nagy életnek, és meghalhatok. Imádkoztam, hogy mentsenek meg és hogy teljen gyorsan az idő – mondja a masszőrnek tanuló Galambos.

A késelés megváltoztatta az életét: – Addig is erkölcsös embernek tartottam magam, de azóta még inkább úgy gondolom, az embereknek muszáj kiállniuk egymásért. Én mindig ott leszek, ha valakinek szüksége van rám, és mindenkit próbálok arra motiválni, hogy tartsunk össze.

A műtét után sokáig fájdalmai voltak, de gyorsan felépült. Két hónappal később nem bírta már a sport nélkül, és lement a pályára: – Muszáj volt látnom a rekortánt, a társakat. – Azt sem állta meg, hogy ne eddzen, a sérülés miatt görnyedt testtartással félköröket csoszogott. Társai és edzői azonban ezt is sokallták: „Húzzál haza, Tibi! Ezt nem szabad!”

Galambos meghatódott, mekkora szeretettel veszik körül, az ország minden részéről küldtek neki üzeneteket, az atléták és a Magyar Atlétikai Szövetség is minden erejével segítette. A kórházban is rengetegen látogatták. – Édesanyám nem is akart már mindenkit beengedni, de nekem szükségem volt abban az állapotban az energiákra, és jólesett, hogy sokan mellettem állnak.

A tolvajt a rendőrség elfogta, ám ebben is Galambos Tibor segítségére volt szükség

Tibor tavaly karácsonykor döntötte el, hogy újra keményen fog dolgozni, azóta teljes értékű edzésmunkát folytat, közel olyan formában van, mint a késelés előtt. Készül a nyári országos utánpótlás-bajnokságra és az Európa-bajnokságra. Az első versenyein nem úgy szerepelt, ahogy szerette volna, de hármasugrásban 15,31 méterrel már ő vezeti a magyar ranglistát. Tavaly, még a késelés előtt, a távolugrás és a hármasugrás mellett tízpróbázni is kezdett, és különösebb készülés nélkül egyből teljesítette is az utánpótlás-vb-szintet. Egykor megígérte időközben elhunyt nagyapjának, hogy világbajnok lesz, és ez plusz motivációt ad neki.

A tolvajt a rendőrség elfogta, ám ebben is Galambos Tibor segítségére volt szükség: amikor dulakodtak, megütötte a késelőt, az ütésnek nyoma maradt, s erről be tudta azonosítani támadóját. Amikor később elmentek egymás mellett az utcán, felismerte, megfigyelte, merre megy a késelő, majd értesítette a rendőrséget. A már sokszoros visszaeső bűnözőt két nap múlva el is fogták.
 

1967 óta a Magyar Olimpiai Bizottság etikai és fair play bizottsága díjakkal ismeri el azokat a sportolókat, akik cselekedetükkel mindenkinek példát mutatnak. – A fair play arról szól, hogy habozás nélkül cselekedjünk és ne mérlegeljünk a magunk érdekében. A sport pedig a tisztességes életre nevelésről is szól. Galambos Tibor tettével mindezeket igazolta – mondta Kamuti Jenő, a Magyar és egyben a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Vote it up
378
Tetszett?Szavazzon rá!