Otthon is óvatosan

Orvos szakértőnk tanácsai a különösen az idősebbeket fenyegető csonttörés kockázatának csökkentésére

Hopp, ez a lépés bizony rosszul sikerült, hiszen elesett. És amikor megpróbál felkászálódni, a bokájába éles fájdalom hasít.

Lehet, hogy törésről van szó.

Ilyenkor nincs sok teendő. Amellett, hogy nem áll rá a sérült lábra, egy kis jegelés (fagyasztóból kivett zacskós borsó ruhába bugyolálva) segíthet megakadályozni a duzzanatot.

Fontos! Kerülje a vizes borogatást – ha ugyanis felázott a bőr, nem szabad gipszelni. És ne próbálja az esetleges deformációt helyretenni. A törést vagy ficamot ugyanis mindenképpen orvosnak kell ellátnia, itt a házi patika nem segít.

Némi odafigyeléssel sokat tehet azért, hogy elkerülje a bajt. Ami ráadásul nem is feltétlenül az utcán leselkedik önre: a törések jelentős hányada ugyanis otthon következik be, ahol egyébként biztonságban érzi magát.
 

Az alábbi jó tanácsokat különösen idősebbek szívleljék meg! Ők azok, akik egyrészt hajlamosabbak az elesésekre, másrészt náluk súlyosabbak azok következményei is.

Világítson megfelelően. Félhomályban nagyobb az elesés kockázata. Használjon a bejárati ajtónál, az előszobában nagyobb teljesítményű égőt: az áram kevesebbe kerül a betegségnél.

 Papucs helyett viseljen szandált. Különösen az emelt sarkú papucsokat kerülje.

 Lehetőség szerint száműzze a rojtos szőnyegeket a lakásból.

 Szereltessen kapaszkodót a fürdőszobába, mellékhelyiségbe. Tegyen csúszásmentes szőnyeget a kádba, a zuhanyozóba.

 Egyes gyógyszerek, különösen a vérnyomáscsökkentők mellékhatásaként felálláskor hirtelen leesik a vérnyomás, ami szédülést, akár ájulást is okozhat. Különösen óvatosnak kell lenni akkor, amikor új gyógyszert kezd el szedni, vagy az adagot emelik.

 Hatvanöt éves kor felett mindenképpen menjen el csontsűrűségmérésre. Ha csontritkulása van (ez a betegség különösen hajlamosít csonttörésre), gyógyszerekkel csökkenthető a kockázat.

Vote it up
333
Tetszett?Szavazzon rá!