Pénzügyi tanácsok kisfiamnak

Tíz tipp, hogy a kis totyogós könnyebben boldoguljon majd az életben – nem csak anyagilag

A feleségemnek és nekem nemrég fiunk született. Nincs ennél nagyszerűbb érzés. A kicsit jelenleg egyetlen dolog foglalkoztatja: hogy a nap huszonnégy órájában ébren tartson minket. Ám egyszer – jó sokára – meg kell ismerkednie a pénz világával. Erre az időre szólnak tanácsaim.

1. Talán azt hiszed, drága autóra, divatos órára, nagy házra van szükséged. Hidd el nekem, ez nem igaz. Arra van szükséged, hogy mások tiszteljenek és megbecsüljenek. Talán azt hiszed, ezt drága holmikkal érheted el. Szó sincs róla – különösen azoknál nem, akiknek a tiszteletére és megbecsülésére vágysz.

Ha meglátsz valakit egy drága kocsiban, nem arra gondolsz: „Milyen jó fej ez a csávó!”, hanem erre: „Ha nekem ilyen kocsim lenne, mindenki jó fejnek tartana.” Érted már? Senkit sem érdekel, ki ül a kocsiban.

Érezd jól magad, vegyél pár klassz holmit. Azt viszont ne feledd: az emberek tiszteletre vágynak, és szerénységgel több megbecsülés érhető el, mint hiúsággal.

2. Jogosnak tűnik a feltételezés, hogy a pénzügyi sikert vagy kudarcot mindenki magának köszönheti. Ez részben igaz is – de kisebb részben, mint sokan gondolják. Az emberek élete azt tükrözi, milyen tapasztalataik voltak, milyen emberekkel találkoztak, ez pedig sokszor a véletlenen múlik.

Van, aki olyan családba születik, amely támogatja a tanulást; mások ellenzik. Van, aki virágzó gazdaságba születik, amely bátorítja a vállalkozást; mások háborúba és nélkülözésbe csöppennek.

Azt akarom, hogy boldogulj, hogy megdolgozz a sikerért. De ne hidd, hogy minden sikert kemény munkával érnek el és hogy minden kudarcért a lustaság okolható. Ezt tartsd észben, amikor megítéled az embereket, köztük magadat.

3. Talán durván hangzik, de azt szeretném, hogy egy ideig szegény legyél. Persze ne nélkülözz, ne szenvedj. De csak úgy tanulhatja meg valaki értékelni a pénzt, ha megtapasztalja a hiányát. A szegénység megtanítja, mi a különbség szükség és vágyakozás között.

Megtanít arra, hogy takarékoskodj. Hogy örülj annak, amid van, javítsd meg, ami elromlik, és olcsón vásárolj. Ez a tudás elengedhetetlen a túléléshez. Tanuld meg méltósággal viselni a szegénységet, és könnyebben vészeled majd át az elkerülhetetlen hullámvölgyeket.

4. Az emberek többségéhez hasonlóan felnőttkorod nagy részében így fogsz gondolkodni: „Ha sikerült X dollárt félretennem, minden szuper lesz.”

Aztán ha megvan az X dollár, újabb célösszeget jelölsz ki magadnak, és szaladsz tovább a mókuskerékben. Szánalmas erőfeszítés.

Gyűjtsél, persze, és törekedj. De vedd észre, hogy az új körülményekhez alkalmazkodni fontosabb, mint gondolnád, és ne csak anyagi célok lebegjenek előtted.

5. Ha utálod a munkádat, ne ragaszkodj hozzá csak azért, mert tizennyolc évesen el kellett döntened, milyen pályára lépsz. Abban az életkorban még szinte senki sem tudja, mit akar csinálni. Van, akinek ehhez még egyszer tizennyolc év kell.

6. Gondold meg magad, ha muszáj. Sok fiatal azt hiszi, mestere lett a befektetésnek. Tizennyolc évesen kezdik el, és tizenkilenc évesen már úgy érzik, kitanulták. Pedig dehogy. Az önbizalom gyorsabban nő a tudásnál, különösen fiatalok körében. Tanuld meg, hogyan változtass, számolj le korábbi meggyőződésekkel, alkalmazz újakat. Nem könnyű, de szükséges. És ne szégyelld. A tévedés belátása az intelligencia jele.

7. A legjobb dolog, amit pénzzel elérhetsz, hogy magad oszthatod be az idődet. Ez mentesít attól, hogy mások céljaihoz kelljen alkalmazkodnod. Egy nap majd rájössz, hogy ez tehet igazán boldoggá.

8. Az anyagi nehézségekért az adósság a felelős. Meg az ügynökök. De elsősorban az adósság. A pénzügyi problémák meglepően nagy részét okozzák a kölcsönök. Ha adósságokba vered magad, a jövődet éled fel azért, hogy ma megszerezz valamit, amit gyorsan megszoksz.

Hitelre persze szükséged lesz, például jelzálogkölcsönre. Ez normális. De légy óvatos. A kölcsön olyan, mint a drog. Gyors (és drága) módja a vágy kiélésének, amit fájdalmas kijózanodás követ, hogy aztán évekig beszűküljenek a lehetőségeid és cipeld magaddal a múltad terhét.

9. A megtakarításaid értéke elsősorban nem a bevételeid, hanem a kiadásaid mértékén múlik. Ismerek olyan fogorvost, aki hónapról hónapra tengődik, és olyat is, aki soha nem keresett sokat, mégis egy vagyont tett félre. Abban különböztek, ki mennyit költött. Nem a kereseteden múlik, mennyid van. És nem a vagyonodon múlik, mire van szükséged.

Ne harácsolj, ne legyél zsugori. De jobb, ha tudod, hogy a legegyszerűbben azzal alapozhatod meg az anyagi biztonságod, ha keveset költesz.

10. Ne hallgass rám, ha nem tetszik, amit írtam. Mindenki különböző. Az a világ, amelyikben te fogsz majd felnőni, más lesz, mint az enyém. És ami nagyon fontos: abból tanulsz a legtöbbet, ha nem értesz egyet valakivel és kénytelen vagy magad okosodni. (Anyádra persze mindig hallgass!)

És most, kérlek, hagyjál aludni.

Vote it up
105
Tetszett?Szavazzon rá!