Pénztárcabarát tippek a konyhába

Sokat spórolhat, ha odafigyel konyhai gépei használatára, így ráadásul még a környezetet is óvja

Hűtőszekrény
Ha nincs gyermek a háznál, mint nálam, a hűtő néha már-már üresen tátong. A majdnem üres frizsider sűrűbben jár, több energiát használ, tehát több pénzbe kerül. A hűtőszekrény akkor a leghatékonyabb, ha tele vagy legalábbis ahhoz közel van. Hogy én mit teszek? Egy egész polcot szentelek párom szeretett söreinek. Ha még ezután is marad hely, próbálkozhat a következővel: töltsön tele kancsókat vízzel, jeges teával vagy bármivel, amit inni szokott, és ne felejtse el pótolni a folyadékot minden használat után. Ha szereti a fehérbort, tartson néhány bontatlan üveggel a hűtőben, még akár jól is jöhet egy váratlanul betoppanó barát vendégül látásakor. A még mindig fennmaradó helyet pedig betöltheti jégzselével. Ha pedig új hűtőszekrény vásárlását fontolgatja, így válasszon!

Fagyasztó
Ugyanazon szabályok szerint működik, mint a hűtő, vagyis akkor a legjobb az energiafelhasználása, ha legalább kétharmadáig tele van. Éppannyira szeretem a jégkrémet, mint bárki más, de kilószámra a mélyhűtőben tartani mégsem a legjobb ötlet – inkább ha végzek egy dobozzal, azt feltöltöm vízzel, és vissza is teszem a fagyasztóba. Persze megcímkézem őket, nehogy valaki rátaláljon, és még azt gondolja, valami gond van velem! Ha van jégkockatartója, az is legyen mindig tele, és mindig tárazzon be húsból is, ha akciós.

Tűzhely/Sütő/Grillsütő/Pirítóssütő/Mikró
Mikor melyik a legjobb? A sütő emészti fel a legtöbb energiát, és – hacsak nem légkeveréses – nem is túl hatékony: ha lehet, inkább használja a grillsütőt. A főzőlap is hatékonyabb a hagyományos sütőnél, így megrövidítheti a sütési időt, ha azon kezd, és csak később tér át a sütőre. Vízforraláshoz vagy a maradék újramelegítéséhez pedig használja a mikrohullámú sütőt. Ha nincs mikrója, de van elektromos vízforralója, inkább azzal forraljon vizet a tűzhely helyett, majd öntse át a használni kívánt edénybe, és fedje le.

Főzés
Az egyik legfontosabb tanács: ne feledje forralásnál a fedőt az edényre tenni. A burgonyát kockázza minél kisebb darabokra, és amikor már forr a víz, kapcsolja le a gázt, és hagyja lefedve az edényt 15-20 percig – így a krumpli energiatakarékosan puhul meg. Ugyanez vonatkozik a tésztákra, annyi különbséggel, hogy a tésztát a már forró vízbe dobja, és hagyja is még forrni további két percig, majd lefedve álljon annyi ideig, amennyit a dobozon található útmutató mond. Ha többféle zöldséget párolna, tegye mindet egy edénybe, vagy a különböző edényeket helyezze egymásra, hogy megossza a meleget – ez meglepően jól működő megoldás! Zöldséget főzhet a krumplinál részletezett módszerrel is, ha pedig hirtelen süt ki valamit, a gázt már percekkel az étel elkészülte előtt lekapcsolhatja.

Sütés
Nyáron kerülje a hagyományos sütő használatát, különben a saját légkondija ellen dolgozik – inkább a grillsütőt használja, amikor csak lehetséges. Torták és különböző sütemények esetén nem lehet sok mindent tenni, nem úgy, ha húst süt! Próbáljon meg több mindent sütni egyszerre a sütőben: ha a két étel elkészítéséhez szükséges hőfok között 25-50 °C eltérés van, süsse őket az alacsonyabb, vagy a kettő közötti hőmérsékleten. Ahogy zöldség főzésénél a gázt, a sütőt is lekapcsolhatja akár már 5 perccel azelőtt, hogy elkészült volna az étel, mert az tovább fog sülni.

Vízhasználat
Gyűjtse össze a gyümölcsök, zöldségek öblítéséhez felhasznált vizet egy edénybe, és használja később öntözéshez; ugyanezt megteheti a krumpli, tészta stb. készítésekor használt (sótlan) vízzel is, miután hagyta azt kihűlni. Legjobb, ha szűrővel kimeri az ételt, a vizet pedig az edényben hagyja hűlni. Ha kézzel mosogat, zárja el a csapot míg nem öblöget, vagy használjon külön medencét a mosogatnivaló bevizezéséhez.

Hogy tovább spóroljon, ne is langyos, hanem hideg vízzel mosson kezet, zöldséget-gyümölcsöt illetve bármit, ami még nem számít mosogatásnak. A vízmelegítők rengeteg energiát fogyasztanak, arról nem is beszélve, hogy mennyi víz vész kárba, amíg arra vár, hogy kellően felmelegedjen.
 

Ismerjen meg pár trükköt, amelyektől olcsóbb és finomabb lesz az étele, illetve azt is, miként hasznosíthatja a maradékot!

Vote it up
275
Tetszett?Szavazzon rá!