Pajzsmirigybetegség: csendes tünetek

A megváltozó alvási szokások mellett több más panasz is van, amely miatt érdemes orvoshoz fordulni

Megváltozó alvási szokások
Sosem volt panasza az alvókájára, újabban azonban nem tudja végigaludni az éjszakát? Ezt okozhatja pajzsmirigybetegség is. A túl aktív pajzsmirigy feleslegesen nagy mennyiséget bocsát ki olyan hormonokból (trijód-tironinból, más nevén a T3-hormonból, illetve tiroxinből, azaz a T4-hormonból), amelyek a központi idegrendszer serkentése révén vezetnek álmatlansághoz – magyarázza a jelenséget Hossein Gharib, a Mayo Klinika endokrinológusa.

Ugyanakkor, ha az egész éjszakás alvás után továbbra is kialvatlannak érzi magát, és az átlagosnál álmosabb napközben, az a pajzsmirigy alulműködésének a következménye lehet: ebben az esetben éppen hogy nem elegendő a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége.

Indokolatlan szorongás
Újabban folyton szorong, zaklatott, ami pedig korábban nem volt önre jellemző? Lehet, hogy a pajzsmirigye hiperaktív. – A sok pajzsmirigyhormon áll sokszor az indokolatlan idegeskedés mögött – állítja Ashita Gupta, a New York-i Mount Sinai Roosevelt Kórház endokrinológusa.

Megváltozó ürítési szokások
A rendszeres székrekedést pajzsmirigy-alulműködés is okozhatja. – A pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak a bélrendszer működtetésében – magyarázza Gupta. – Ha nem termel belőle eleget a szervezete, feltorlódhatnak a dolgok.

A pajzsmirigy túlműködése ellentétes hatással járhat: – Ha nem is kell mindjárt hasmenésre számítania, de a felgyorsuló rendszer azért többször a mellékhelyiségbe fogja kényszeríteni – figyelmeztet Gupta.

Ritkuló haj és szemöldök
A haj és különösképp a szemöldök ritkulása gyakori tünete a pajzsmirigybetegségnek. A pajzsmirigy alul- és túlműködése egyaránt megzavarja szőrszálak növekedését, állítja Gupta. Normális esetben a haj nagyobbik részének növekedése mellett egy kisebb rész pihen – a kiegyensúlyozatlan pajzsmirigyhormon-termelés következtében azonban ez az arány megfordul, a haj pedig ritkásabb lesz.

Indokolatlan verejtékezés
Intenzív izzadás anélkül, hogy testmozgás előzné meg? A pajzsmirigygond gyakori tünete. – A pajzsmirigy szabályozza a test energiatermelését. A kelleténél magasabb hormonszint hatására felpörög a metabolizmus, az embert melegérzés árasztja el – magyarázza Gupta.

A ruhák szűkösebbnek tűnnek, mint korábban
Nem változtatott sem az étkezési szokásain, aktivitásán, mégis nehezebben fér bele a nadrágba? A pajzsmirigy alulműködése lehet a ludas! – A nem kielégítő hormonszint rontja a kalóriaégetés hatékonyságát, ez lehet az indokolatlan hízás magyarázata – állítja Gharib.

Hogyan kezelje a pajzsmirigybetegséget
Az alulműködő és a túl aktív pajzsmirigy egyaránt kezelhető.

Ha a pajzsmirigye túlműködik Általában olyan gyógyszeres kezelést írnak elő az orvosok, amely lassítja a pajzsmirigyhormon termelését. Ha ez nem elég hatékony, sebészi beavatkozást tesz szükségessé: el kell távolítani a mirigy egy részét vagy egészét – figyelmeztet a Mayo Klinika. Utóbbi esetben pajzsmirigyhormon-pótló készítményt kell szednie élete végéig.

Ha a pajzsmirigye alulműködik Az alulműködő pajzsmirigy egész életen át tartó kezelést igényel: szintetikus pajzsmirigyhormon szedését teszi szükségessé. A szájon át szedhető gyógyszer helyreállítja a hormonszintet, ezzel együtt pedig megszűnnek a pajzsmirigyhormon-hiány tünetei is, mint az elhízás, a fáradtság, a ködös gondolkozás és a székrekedés.

Habzsol, mégsem hízik
Ha hirtelen anélkül fér bele a szűknek hitt ruhákba, hogy különösebben megváltoztatta volna az étrendjét vagy épp az edzések keménységét, azt a túl aktív pajzsmirigy következtében felpörgő metabolizmusnak köszönheti. – Rendszeresen számolnak be a pácienseim arról, hogy a megnövekedett étvágyuk miatt rengeteget esznek, és mégis inkább fogynak, ahelyett, hogy híznának – meséli Gupta.

Ködös gondolkozás
Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor az agy sem fog! A pajzsmirigy alulműködése egyes betegek esetében ködös gondolkozással jelentkezik – állítja Gupta. Mások enyhébb emlékezetkiesésről számolnak be (a jól ismert „a nyelvemen van, mindjárt mondom” esete), vagy általános szellemi fáradtságról. A pajzsmirigy túlzott működése következtében pedig a koncentráció lesz egyre nehezebb.

Túl sok energia (mintha megivott volna 5 csésze teát)
A pajzsmirigyhormonok túladagolása felgyorsítja a szervezet működését. – Az emberek olyan érzésről számolnak be, mintha rengeteg kávét ittak volna, mintha felgyorsulna a szívdobogásuk, miközben valójában relaxáltak – meséli Gupta.

Mindennap szüksége van délutáni pihenőre
A napközbeni fáradtság, és a pihenő iránti igény egyaránt lehet a nem kielégítően működő pajzsmirigy miatt. – A szervezetnek szüksége van a pajzsmirigyhormonokra az energia termeléséhez – magyarázza Gharib.

Felboruló ciklusok
Hosszabb, erősebb és sűrűbben jelentkezik a menstruáció? Az okozhatja, hogy szervezete nem termel elég hormont. Ha pedig enyhébb és ritkásabb, az azt jelentheti, hogy pajzsmirigye túl sok hormont termel.

Terméketlenség, elvetélés
A meddőség, vetélés egyik oka lehet a pajzsmirigy hibás működése –, ezért Gupta javasolja, hogy nézesse meg a pajzsmirigyét. – Az alacsony hormonszint a peteérést akadályozza, kitéve a szervezetet a meddőség vagy akár az elvetélés veszélyének.

Gupta tanácsa: – Ha pajzsmirigybetegsége van, és teherbe szeretne esni, vagy ha már várandós, orvosa utasítása szerint szedjen hormonpótló szert.

Lassabb fejlődés gyermekkorban
Gyermekeknél még nehezebb észlelni, ha gond van a pajzsmirigyükkel, hiszen nem mindig tudják kifejezni, ha éreznek valami rendhagyót. – Ha arra lesz figyelmes, hogy gyermeke lassabban nő a kortársainál, ha izomfájdalomra panaszkodik vagy ha a tanár szerint a szokásosnál dekoncentráltabb, az mind az alacsony hormonszint jele lehet. Ez kihathat a fejlődésre is – figyelmeztet Gupta.

Vote it up
359
Tetszett?Szavazzon rá!