Panettone

Milánó jelképének számít, ráadásul fél Európa, illetve Dél-Amerika is ezt eszi karácsonykor és szilveszterkor. Megér egy próbát, nem?

Hasonló receptek

Hozzávalók 4 személyre
1,5 dl langyos tej 8 dkg cukor 35 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 csipet só 12 dkg puha vaj 3 db tojássárgája 2 cl rum 10 dkg kandírozott citrom- és narancskocka 5 dkg mazsola 1 db tojás

Elkészítés
1. A tejben elkeverünk 2 dkg cukrot, 2 dkg lisztet és az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet és cukrot, valamint a sót összekeverjük.

2. A vajat a tojássárgájákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a cukros lisztet, majd hozzákeverjük az élesztős tejet és a rumot, és a tésztát selymesre dolgozzuk. Kilisztezett tálban, langyos helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk.

3. Amikor a tészta kb. a duplájára nőtt, belisztezett deszkára borítjuk, majd egybedolgozzuk a kandírozott gyümölcsökkel és az alaposan megmosott és lecsepegtetett mazsolával. Ezután lisztes kézzel labdát formázunk belőle, és egy magasabb, 15-18 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt karikába tesszük, amit egy tepsibe helyezünk.

4. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. Langyos helyen kelesztjük még egy rövid ideig a tésztát, a tetejét megkenjük tojással, majd sütőben kb. 70-80 percig sütjük. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, vegyük lejjebb a hőmérsékletet 140 °C-ra, és folytassuk így a sütést. A készültségi fokot tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve csak akkor vegyük le a karikát és a papírt, ha a gyümölcskenyér már langyosra hűlt.

Vote it up
229
Tetszett?Szavazzon rá!