Paradicsompüré

Tudta, hogy még gyógyszert is készítenek paradicsomból? Tegyen el télire ebből a remek gyógyhatású finomságból

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
2 kg paradicsom 6 vöröshagyma 6 gerezd fokhagyma 1 dl olívaolaj 2 sárgarépa só, bors 1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés
1. A paradicsomok tetején kereszt alakú vágást ejtünk, majd 30 másodpercre forró vízbe mártjuk őket, és eltávolítjuk a héjukat.

2. A vékony szeletekre vágott hagymát és fokhagymát forró olajban puhára pároljuk.

3. Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a karikára vágott répát, lassú tűzön 45 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, átszűrjük, és sózzuk, borsozzuk.

4. Hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomot, sterilizált üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

5. Az üvegeket egy nagyobb, vízzel teli edénybe helyezzük, és lassú tűzön másfél órán keresztül forraljuk. Száraz helyen tároljuk.
 

Paradicsomból ketchupot is készíthet házilag, de aszalhatja is, főleg a koktélparadicsomot. Bátran próbálkozhat a paradicsom alapú tésztaszósz házi készítésével is. Finomabb és olcsóbb lesz, mint a bolti. Egyébként a paradicsomszósz tulajdonképpen egészségesebb, mint maga a friss paradicsom, mivel így a szervezet jobban tudja hasznosítani a benne található likopin nevű antioxidánst, amely a szabad gyökök semlegesítésével véd a ráktól.

Még egy érdekesség: a paradicsomban megtalálható a nyelvünk által érzékelt ötödik alapíz, az umami. Az allergiások viszont jobb, ha óvatosan fogyasztják, mivel keresztallergia alakulhat ki náluk.

Vote it up
212
Tetszett?Szavazzon rá!