Hozzávalók
37,5 dkg fehér kenyérliszt • 1/4 teáskanál só • 2 dkg friss élesztő • 1 csipet cukor • 2 dl langyos, zsírszegény tej • 10 dkg nyers sonka • 5 dkg gruyère sajt • 7,5 dkg olvasztott vaj • 1 tojás • vaj a sütőformához
Elkészítés
1. A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, kupacot formálunk belőle. A kupac közepén kialakítunk egy mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a cukrot. Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy kevés liszttel összekeverve kovászt készítünk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
2. Közben a sonkát apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A sonkát, a sajtot, az olvasztott vajat és a tojást a liszthez és a megkelt kovászhoz adjuk, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva 10 percig kelesztjük. A kuglófformát vékonyan kivajazzuk.
3. A tésztát még egyszer jól átgyúrjuk, majd a formába helyezzük, és lefedve legalább 30 percig kelesztjük. Minél tovább kel, annál könnyebb lesz a kuglóf tésztája. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
4. A kuglófot kb. 1 óra alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, rövid ideig a formában hagyjuk hűlni, majd süteményesrácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.
Ismerjen meg további kuglófrecepteket!
Hozzászólás