Piran angyala

Ismerje meg Kelet-Közép-Európa első színes bőrű polgármesterét, akit a külföldi sajtó csak „pirani Obama”-ként emleget

Megjelent: 2011. február

Kapcsolódó cikkek

A szlovéniai Piran tengerparti városának polgármesteri székében ma egy olyan férfi ül, aki 1977-ben, amikor Accrában felszállt a Belgrádba tartó repülőgépre, még csak nem is hallott Szlovéniáról. Peter Bossman akkoriban fiatal diák volt, és miután részt vett a ghánai katonai diktatúra elleni egyik tüntetésen, kénytelen volt elmenekülni. Tanulmányait az egykori Jugoszláviában folytatta, 1985-ben szerzett orvosi diplomát a Ljubljanai Egyetemen, aztán feleségül vette horvát diáktársát, Karmen Lakovićot, és végleg Szlovéniában telepedett le.

Bossman még jól emlékszik arra a pillanatra, amikor leszállt a vonatról a ljubljanai pályaudvaron. Azonnal beleszeretett Szlovéniába, mondja, „mert zöld volt, és tiszta”.

A ma 54 esztendős Bossmannak két lánya van, és tavaly novemberben megválasztották a délen Horvátországgal határos Piran első emberének.

A kormányzó szociáldemokraták színeiben induló Bossman a választásokon kemény küzdelmet vívott az előző polgármesterrel. Jelöltként sok bírálatot kapott szlovén nyelvtudásának hiányosságai miatt, csakhogy Piran forgalmi és foglalkoztatási problémáit, és idegenforgalmának fellendítését nem a helyes ragozással lehet elérni, hanem az elszánt tettrekészséggel. Bossman konkrét ígéreteket tett arra, hogy a városi közlekedés javítása érdekében új buszokat, valamint néhány elektromos autót szereznek be, hogy az idegenforgalom fejlesztéséhez regionális központtá fejlesztik Pirant, és hogy a helyi gazdaságot fellendítendő, létrehozzák a „pirani termék” védjegyet, a térségből származó élelmiszerek és más termékek megkülönböztetésére.

A helybeliek jól fogadták terveit, és a doktor pozitív példaként állt előttük, mondják a barátai. A városban sokszor csak „Fekete Angyal”-nak hívott Bossmannak erős a felelősségtudata. – Ha képes vagy valamire, azt kötelességed megtenni – vallja.

– A piraniak nem a bőröm színét nézik, hanem a tetteim alapján ítélnek meg. A párbeszéd híveként „mindig a problémák békés rendezésére törekszem”, mondja.

Bossmant az édesapja iránt érzett tisztelet vezette az orvosi pályára. Apja, aki személyes orvosa és jó barátja volt a ghánai függetlenség hősének, Kwame Nkrumahnak, később külpolitikai szolgálatba lépett, és részt vett több észak-afrikai és európai nagykövetség megnyitásában. Bossman akkor is apja nyomdokában haladt, amikor áttért a politikai pályára.

Peter Bossman
Születési ideje: 1955. november 2.
Szülőhelye: Accra, Ghána
Jelenlegi lakóhelye: Lucija, Szlovénia
Eredménye: 2010 novemberében ő lett az első színes bőrű szlovén állampolgár, akit magas politikai tisztségre választottak
Célja: eredményes polgármestere akar lenni Pirannak

Barátai szerint Peter Bossman teljesen őszinte, és valóban segíteni szeretne az embereken – márpedig ez egyedülállóvá teszi a politika színpadán.

Ő volt az egyik alapítója a Piranhoz közeli Izolában működő, Az Élet Fája nevű központnak, ahol szenvedélybetegeket kezelnek. – Ha az ember orvosként valamilyen problémát talál, előbb-utóbb el kell döntenie, mit tegyen. Nem lehet a végtelenségig halogatni a döntést. Így fogom végezni a polgármesteri munkámat is.

Hosszú utat tett meg az egykori bevándorló diák, aki beleszeretett Szlovéniába, addig, hogy eljusson a polgármesteri székig.

A külföldi sajtó csak „a pirani Obama”-ként emlegeti. Ez igazán megtisztelő, mondja, de ő jobban szereti, ha így nevezik: „Bossman, Piran polgármestere”.

Vote it up
349
Tetszett?Szavazzon rá!