Pompás növények otthonunkban

Varázsoljon kellemes légkört és emelje ki otthona stílusát buja levelekkel és tarka virágokkal

Kapcsolódó cikkek

A dísznövények a legkülönbözőbb formákkal, színekkel és illatokkal örvendeztetnek meg bennünket, emellett kedvezően befolyásolják a helyiség mikroklímáját: sok esetben növelik a páratartalmat, és oxigént is termelnek. Nem kérdéses tehát, hogy érdemes növényeket tartani. Viszont nagy kérdés, hogy mit válasszunk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a boltban „beleszerelmesednek” egy-egy növénybe, aztán otthon kezdenek el azon gondolkodni, hová is tehetnék.

Ennek fordítva kellene lennie: előbb kiválasztani, hová szeretnénk elhelyezni egy dísznövényt, aztán az adott hely hőmérséklet- és fényviszonyai már meghatározzák a növényválasztást. A legtöbb otthonban ugyanis sajnos nem eszményiek a feltételek a jellemzően trópusi és szubtrópusi területekről származó dísznövények számára, a levegő például sok helyütt száraz. Íme, néhány tanács, hogy miként teheti otthonát buja dzsungellé.

Zöldellő előterek
Itt jutnak igazán főszerephez a csekély fényigényű növények. A szép rajzolatú levelével díszítő rákvirág és az összetett levelű sugárarália például viszonylag kevés fénnyel beéri. A fehér vagy piros flamingóvirágok szintén jól érzik magukat a sötétebb helyeken is, és a betegségeknek ellenálló vitorlavirág ugyancsak megél itt. De lehetőség szerint még az ilyen edzett növényeket is helyezze át néhány hét után a lakás világosabb részébe, ahol „magukhoz térhetnek”.

A virágjukkal díszítő növényeket pedig elvirágzás után újakra cserélheti, így folyamatosan friss színfoltot adó növény lesz a folyosón is.

Sok páfrány is különösen jól elvan árnyékos körülmények között. A borostyánok közül inkább a zöld levelű fajtákat ajánlatos sötétebb helyen használni.

Előterekbe
Örvendetesen nagy az olyan növények kínálata, amelyek túlélik az előterekre sokszor jellemző szélsőséges viszonyokat is.
1. Pamacsfa Tenyeresen összetett leveleivel és gyakran megcsavart törzsével díszítő szobanövény.
2. Óriásjukka A pálmaliliomnak is nevezett növény ellenálló, kardszerű levelei még a kisebb huzatot is elviselik.
3. Benjáminfikusz A nyírlevelű fikusz fehértarka levelű fajtái inkább a világos folyosókon érzik jól magukat, a huzatra azonban érzékenyek.
4. Sárkányfa Keskeny levelével és karcsú termetével különösen a Dracaena marginata alkalmas a szűkebb folyosókra.

Vote it up
828
Tetszett?Szavazzon rá!