A padlizsán, magyar nevén törökparadicsom voltaképpen gyümölcs, amelyet a paradicsomhoz és az avokádóhoz hasonlóan zöldségként használnak fel. Régóta kedvelt eledel Európában, de főleg a Közel-Keleten és Ázsiában, ahol sok – ma már világszerte népszerű – étel elmaradhatatlan hozzávalója.
Idénye
Egész évben kapható, de legjobb a nyári hónapokban.
Mire figyeljen?
A padlizsánnak különböző méretű, alakú és színű változatai vannak: feketéslila, mályvaszín vagy fehér; hosszúkás és vékony, vagy rövid és vaskos. A jó padlizsán kemény, fényes és ép héjú, a kocsánya is egészséges. Ránézésre sajnos nem lehet biztosan megállapítani, hogy nem keserű-e, de a szakemberek szerint a termés kora és mérete nyújthat némi támpontot: a 7-15 cm hosszú padlizsánok ritkábban keserűek, mint a nagyobb példányok; ugyancsak keserű a túlérett padlizsán – amit kívül a rothadásra utaló puha foltok jeleznek, belül pedig az, hogy barna a húsa és túl nagyok a magjai.
Tárolás
A padlizsánt lehetőleg a vásárlás napján használja föl. Ha mindenképpen tárolnia kell, hideg vagy hűvös helyen tartsa, de ne a hűtőszekrényben, mert ott nagyon hamar megpuhul és keserű lesz.
Előkészítés
Nem kell meghámozni, legfeljebb ha a héja nagyon vastag, vagy ha mindenképpen ragaszkodik a hámozott zöldséghez.
Főzés
A legtöbb recept a padlizsán bő olajban, hirtelen történő kisütését írja elő, de még akkor is sok olaj kell hozzá, ha sütőbe, roston vagy grillen süti meg. Ezért célszerű a padlizsánszeleteket elkészítés előtt megsózni és hagyni, hogy kieresszék a levüket, majd letörölni a sót és a szeleteket szárazra itatni. A só megköti a a zöldség nedvességtartalmát, amely ettől összezsugorodik és kevesebb olajat szív magába. Ha mártás készül belőle, a padlizsánt többnyire egyben addig sütik vagy főzik, amíg a húsa annyira meg nem puhul, hogy pépesíteni lehet; olaj egyáltalán nem kell hozzá.
Egyszerű és finom köret a grillezett padlizsán. Ehhez szeleteljen fel 1 cm vastag karikákra, kenjük meg a szeleteket olajjal, majd olajozott felükkel a hőforrás felé fordítva süsse őket addig, amíg mindkét oldalukon meg nem barnulnak. Sütés közben kenegesse olajjal és néhányszor fordítsa meg a szeleteket. Fogyasztás előtt ízesítse sóval, borssal és apróra vágott friss petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal. Ismerjen meg további padlizsános recepteket!
Tippek
• Szeleteljen fel egy kisebb padlizsánt, panírozza be, forró sütőben süsse pirosra, végül szórja meg apróra vágott friss bazsalikom- vagy szurokfűlevéllel.
• A roston sütéshez hosszában vágja ketté, majd a héját több helyen szurkálja meg. A feleket vágott felükkel lefelé tegye rá egy rostélyra, és süsse, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Pár percre csomagolja papírzacskóba, hogy a héjuk fellazuljon, majd hámozza meg. Darabolja fel vagy pépesítse, szórja meg olajjal, és ízesítse sóval, borssal.
80 g padlizsán tartalmaz 21 kcal (88 kJ) energiát; több mint 2 g rostot, amely véd a székrekedés és az aranyér ellen; energiatermelő B-vitaminokat.
A fenti cikk Az életerő konyhája című kötetünk alapján készült. Ha szeretné megvásárolni a kiadványt, illetve érdeklik további részletek, kattintson!
Hozzászólás