Porűző tippek

Szebb és egészségesebb hely lesz az otthona, ha az alábbi praktikákat is beveti a tavaszi nagytakarítás során a por ellen

Csúnya dolog, de tény: a bőrünkről állandóan kis darabok hámlanak le, ruháink, az ágynemű és a bútorok pedig szabad szemmel alig látható szálakat szórnak szét. Ezek együtt a ház minden felületén megtelepednek. Itt az ideje, hogy megszabaduljon tőlük a következő portalanító módszerekkel!

Hetente váltson ágyneműt
A kényelmes ágy az egyik legfőbb porforrás. A huzatok nemcsak összegyűjtik a lehámló bőrdarabkákat, hanem a saját anyagukból is elhullajtanak szálakat, s akárhányszor a másik oldalára fordul, egy-egy porfelhőt eresztenek ki magukból. A heti lepedő- és ágyneműmosással minimálisra csökkentheti a kibocsátást. A géppel nem mosható darabokkal nem szükséges hetente a tisztítóba járnia, csak vigye ki őket a szabadba kirázni. A párnákból kiütögetheti a por egy részét, de az alapos tisztításhoz mossa vagy tisztíttassa ki őket. Az ágynemű áthúzásakor se keverjen fel porvihart: óvatosan tekerje fel a régit és terítse ki az újat, mivel még a friss huzatokból is hullanak az apró szálak.

Szétterítés helyett szedje is össze a port
A tollseprűk és száraz rongyok ugyan összegyűjtenek valamennyit a felkevert porból, de ennek a legnagyobb része egyszerűen csak leülepszik máshol. Sokkal jobban működnek a megnedvesített rongyok, vagy az olyan eldobható törlőkendők, melyek elektrosztatikus töltés segítségével vonzzák és felveszik a port. Az olajjal vagy viasszal átitatott porgyűjtő kendők is hatásosak, de nyomot hagyhatnak a bútorokon. Csak olyan helyeknél használja a porszívó megfelelő csatlakozóit, melyeket nehéz ronggyal törölgetni, mint például az egyenetlen felületeknél vagy a bonyolult fafaragásoknál, mivel a porszívóból kiáramló levegő szintén porfelhőt kavar.

Rázza és ütögesse ki a szőnyegeket
A legtöbb lakásban a szőnyeg messze a legnagyobb portározó: rengeteg anyag potyog ki belőle, és hatalmas szivacsként szívja fel a koszt. Még a szőnyegalátét is megfogja a port, mely aztán minden lépésnél felszáll. Azok számára, akik komoly allergiától szenvednek, az egyetlen megoldás gyakran csak az lehet, ha felszedik a padlószőnyeget, és parkettát tesznek a helyére. A nagy méretű szőnyegeknek nem elég a porszívózás: évente 3-4 alkalommal vigye ki őket a lakásból, terítse ki egy kerítésre vagy szárítókötélre, és partvissal vagy teniszütővel verje ki belőlük a port. Egy alapos kiütögetéssel sokkal több portól megszabadul, mint a porszívózással. A kisebb szőnyegeket minden héten vigye ki kirázni.

A párnákat se sajnálja
A kárpitozott bútorok nemcsak elhullatják a saját szöszeiket, hanem összegyűjtik a rájuk ülepedő port, és amikor leül, minden alkalommal porfelhők szállnak fel belőlük. Ha nincs ínyére a bőr vagy műbőr bútor, próbálja ki a következőket:

• A por leginkább a vízszintes felületeken gyűlik össze: ezeket hetente porszívózza ki. A függőleges részeket havonta is elég.

• Vigye ki a szabadba a párnákat, és ütögesse ki belőlük a port. Egy régi teniszütő nemcsak kiválóan megfelel erre a célra, még a fonákot is gyakorolhatja vele. Ha elég alapos munkát végez, sokkal jobban ki tudja püfölni a mélyre beülepedett port, mintha porszívóval próbálná.

• A székek és fotelok védőhuzatait könnyedén leveheti és kirázhatja. Még jobb, hogy némelyik gépben is mosható. Készen kapható huzatokat vásárolhat lakberendezési és diszkontüzletekben, vagy az interneten is.

Vote it up
245
Tetszett?Szavazzon rá!