Porlepte műszerfal

Ugye, otthon a dohányzóasztalról is letörli a port? Miért ne tenne így autója műszerfalával? Így csinálja

Miből áll?
A műszerfalon összegyűlő porrétegben mindenből előfordul egy kevés, ami az autón belül és kívül található: pollenszemek, kipufogógázból eredő szilárd részecskék, korom, úttestpiszok, valamint a kocsibeli szőnyeg, üléshuzat, habszivacs és más műanyagok morzsái, szálacskái. Végül mindez az elektrosztatikusan feltöltődött műszerfalon köt ki.

Mi okozza?
• Mint a világon minden más, a por is vízszintes elrendeződésre törekszik: a padlót és az üléseket is mindenütt bevonja, csak ott nem annyira szembeötlő.
• A nyitott ablakon egyszerűen beszáll a por. Ha felhúzva tartják az ablakot, a szellőzőnyílásokon akkor is bejut, vagy más felületekről felverődik, majd megül a műszerfalon.
• A páramentesítő berendezés vezetékeiben felhalmozódik a por, és valahányszor bekapcsolják a rendszert, az utastérbe fúvódik.
• Ennivaló és cigaretta: Ha a kocsiban esznek vagy dohányoznak, mindenhová kerül ételmorzsa és cigarettahamu.

Hogyan törheti meg az ördögi kört?
Otthon a dohányzóasztalról is letörli a port – miért ne tenne így a műszerfallal? A papírtörlő vagy közönséges rongy csak ide-oda keni a port, a mikroszálas kendő viszont akár antisztatikus spray-vel felturbózva (nem a műszerfalat, hanem a kendőt kell permetezni), akár anélkül megköti a részecskéket, és egy gonddal máris kevesebb.

Vote it up
307
Tetszett?Szavazzon rá!