Hozzávalók 4 személyre
5 dl tej • 1 kiskanál só • 10 dkg zsiradék • 1,5 csomag csomag porélesztő • 1 kg liszt • 1 dl meleg víz • 6 db tojás • 20 dkg cukor • 1 db citrom lereszelt héja • vaj a sütő kikenéséhez • 5 db főtt tojás a díszítéshez • 1 db tojásfehérje
Elkészítés
1. A tejet a sóval és a zsiradékkal összeforraljuk, majd félretesszük. Az élesztőt a meleg vízzel és 15 dkg liszttel összedolgozzuk.
2. Elkeverjük a tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket, majd a maradék lisztet, és a tésztát 30 percenként átgyúrva, 3 órán át kelesztjük.
3. Kivajazunk egy sütőedényt. A tésztából kerek kenyeret formázunk, és a tetejét késsel 5 helyen bevágjuk. Az így kapott részek közepébe 1-1 főtt tojás nyomunk, és újabb fél órán át kelesztjük.
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, és 1 óra alatt aranybarnára sütjük.
Hozzászólás