Portugál öttojásos kenyér

Ahány ház, annyi szokás. A portugálok például ezzel ünneplik a húsvétot

Hozzávalók 4 személyre
5 dl tej ­ 1 kiskanál só 10 dkg zsiradék 1,5 csomag csomag porélesztő 1 kg liszt 1 dl meleg víz 6 db tojás 20 dkg cukor 1 db citrom lereszelt héja vaj a sütő kikenéséhez 5 db főtt tojás a díszítéshez 1 db tojásfehérje

Elkészítés
1. A tejet a sóval és a zsiradékkal összeforraljuk, majd félretesszük. Az élesztőt a meleg vízzel és 15 dkg liszttel összedolgozzuk.

2. Elkeverjük a tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket, majd a maradék lisztet, és a tésztát 30 percenként átgyúrva, 3 órán át kelesztjük.

3. Kivajazunk egy sütőedényt. A tésztából kerek kenyeret formázunk, és a tetejét késsel 5 helyen bevágjuk. Az így kapott részek közepébe 1-1 főtt tojás nyomunk, és újabb fél órán át kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, és 1 óra alatt aranybarnára sütjük.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!