A pozsonyi kifli és később kialakult változata, a bejgli (beigli) hagyományosan a karácsonyi és kisebb mértékben a húsvéti étkezésekhez kötődő, a legtöbb magyar család által fogyasztott tartós sütemény, amelyet úgy is neveznek: pozsonyi patkó vagy diós-mákos patkó.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg liszt • 20 dkg vaj • kevés só • 5 dkg porcukor • 2 dkg élesztő • 1 db tojássárgája • 3 db tojás
A töltelékhez: 20 dkg cukor • 1,5 dl víz • 30 dkg darált dió (vagy mák) • 10 dkg darált keksz • 5 dkg mazsola • 0,5 kiskanál őrölt fahéj • 1 db citrom héja
Elkészítés
1. A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben hagyjuk felfutni, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd összegyúrjuk a lisztes keverékkel, és letakarva fél órán át a hűtőben pihentetjük.
2. A töltelékhez összeforraljuk a cukrot a vízzel, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, még egyet forralunk rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Villával enyhén felverünk egy tojást.
3. A tésztát henger alakúra sodorjuk, majd kb. 3 dkg-os gombócokat formázunk belőle. Ezekből ovális lapocskákat nyújtunk, a közepükbe hosszában belekanalazzuk a tölteléket, a széleket megkenjük a tojással, majd összehajtjuk, és kifli formájúra feltekerjük.
4. A maradék 2 tojást szétválasztjuk. A tojássárgájával megkenjük a kifliket, és hűtőbe téve hagyjuk rászáradni. Ezután megkenjük őket a fehérjével is, és ezt is hagyjuk rászáradni. (Erre azért van szükség, hogy az élesztő csak a sütőben kezdjen el dolgozni, ahol a tészta felülete majd gyönyörűen megrepedezik.) A kifliket 190 °C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ismerjen meg további jellegzetes karácsonyi finomságokat!
Hozzászólás