Pozsonyi kifli

Méltatlanul és indokolatlanul korlátozzuk jórészt a karácsonyi ünnepekre ennek a békebeli finomságnak a fogyasztását

Hasonló receptek

A pozsonyi kifli és később kialakult változata, a bejgli (beigli) hagyományosan a karácsonyi és kisebb mértékben a húsvéti étkezésekhez kötődő, a legtöbb magyar család által fogyasztott tartós sütemény, amelyet úgy is neveznek: pozsonyi patkó vagy diós-mákos patkó.

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg liszt 20 dkg vaj kevés só 5 dkg porcukor 2 dkg élesztő 1 db tojássárgája 3 db tojás

A töltelékhez: 20 dkg cukor 1,5 dl víz 30 dkg darált dió (vagy mák) 10 dkg darált keksz 5 dkg mazsola 0,5 kiskanál őrölt fahéj 1 db citrom héja

Elkészítés
1. A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben hagyjuk felfutni, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd összegyúrjuk a lisztes keverékkel, és letakarva fél órán át a hűtőben pihentetjük.

2. A töltelékhez összeforraljuk a cukrot a vízzel, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, még egyet forralunk rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Villával enyhén felverünk egy tojást.

3. A tésztát henger alakúra sodorjuk, majd kb. 3 dkg-os gombócokat formázunk belőle. Ezekből ovális lapocskákat nyújtunk, a közepükbe hosszában belekanalazzuk a tölteléket, a széleket megkenjük a tojással, majd összehajtjuk, és kifli formájúra feltekerjük.

4. A maradék 2 tojást szétválasztjuk. A tojássárgájával megkenjük a kifliket, és hűtőbe téve hagyjuk rászáradni. Ezután megkenjük őket a fehérjével is, és ezt is hagyjuk rászáradni. (Erre azért van szükség, hogy az élesztő csak a sütőben kezdjen el dolgozni, ahol a tészta felülete majd gyönyörűen megrepedezik.) A kifliket 190 °C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
 

Ismerjen meg további jellegzetes karácsonyi finomságokat!

Vote it up
218
Tetszett?Szavazzon rá!