Pró és kontra: gáz- vagy villanytűzhely

A szakértő sorra veszi, hogy milyen szempontok szerint érdemes választani a kettő közül

Miért jó a gáz?
A gázkészülék a megváltozott építési előírások miatt egyre inkább háttérbe szorul. Ezzel együtt néhány előnye azért megmaradt. Ahol nincs kiépített gázhálózat, illetve ahol az elektromos hálózat csak kis teljesítménnyel áll rendelkezésre (víkendházak, nyaralók), ott gázpalackról üzemeltethetők e készülékek. Sok lakásban még mindig átalánydíjas a gázfogyasztás elszámolása, itt nagymértékű költségmegtakarítást jelenthet a gázkészülék használata. Különleges igények esetén a modern gázfőzőlapok kínálnak megoldást, mert például a nagyméretű wokégő gyors és erőteljes melegítést biztosít nagy felületen.

Miért jó a villany?
A legmodernebb technológia az elektromos készülékek terén érhető el. A legfejlettebb főzőlapoknak az indukciós lapok számítanak, amelyek előnyeik mellett (gyorsaság, takarékosság, biztonság) ma már kedvezőbb áruk miatt is a legjobb vételnek mondhatók. Sok olyan funkcióval bírnak, amelyeket a gázkészülékeknél nem érhetünk el: edényfelismerés, időzített működtetés, gyors felmelegítés, maradékhő-kijelzés, elektronikusan eltárolt receptek.

Beépített vagy szabadon álló?
A modern konyhákba leginkább az önállóan beépíthető készülékeket tervezik be a lakberendezők. Ezek szabadon elhelyezhetők, akár különleges elrendezésben is (pl. konyhasziget, oszlopba építés), ergonomikussá alakíthatjuk a konyhát. E készülékek komoly technikai tudással, változatos dizájnnal rendelkeznek, szín- és méretválasztékuk is nagyobb, mint szabadon álló változataiké. Utóbbi készülékeket általában ott alkalmazzák, ahol nem terveznek új konyhabútort, csak a régi készülékeket cserélik le.

Önálló vagy összeépíthető?
Az összeépíthető (kombinált) főzőlapok és sütők egyre inkább kiszorulnak, pontosan a tervezési, ergonómiai szempontok miatt. Az önálló sütő és főzőlap, valamint a páraelszívó hármasa mellé színben, stílusban harmonizáló mikrohullámú sütőt, gőzpárolót, beépíthető kávéfőzőt is választhat. A főzőlap mellé tervezhet teppan-yaki dominó lapot, indukciós wokot, beépített fritőzt, lávaköves grillt is.

Hogyan tisztítható, ápolható?
Tisztítás terén is a beépíthető készülékek állnak jobban. Újdonság a pirolízis, a tapadásmentes zománcbevonat, vagy régebben a katalitikus oldalfalak. A jövő a pirolízisé, amely során a sütő felmelegíti önmagát 500 fokra, és másfél-két óra alatt elégeti a belső felületre tapadt szennyeződéseket. A folyamat végén csak ki kell törölni a sütő aljára hullott hamut. A legmodernebb készülékek szagmegkötő katalizátorral is rendelkeznek, amelyek semlegesítik az égés során keletkező kellemetlen szagokat, illetve többféle pirolízist tudunk indítani.

Melyek a legfontosabb „okos” funkciók?
Sütőknél a leghasznosabb funkció a már említett a pirolízis. A legfejlettebb modellek jelzik is, mikor van itt az ideje egy tisztításnak, és el is végzik azt. Szintén fontos a programozhatóság, az újabb modellekben előreprogramozott receptek is megtalálhatók: sok készüléknél csak az étel típusát kell megadni, a többi paramétert a sütő dönti el. A harmadik okos funkció az indukció: ezek a főzőlapok rengeteg időt, energiát takarítanak meg, mivel csak magát az edényt melegítik fel, így az energia több mint 95 százaléka hasznosul. Ráadásul ezek a lapok nem melegszenek fel annyira, mint hagyományos elektromos társaik, nincs égésveszély.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!