Prediabéteszes? Ne kövesse el ezt a négy hibát

Könnyen cukorbeteg lesz abból, aki ebben az esetben nem változtat az életmódján

„Egy kis cukrot?” Ha ön is azok közé a milliók közé tartozik, akik prediabéteszesek – azaz egészségesnél valamelyest magasabb a vércukorszintjük, ami jelzi, hogy nagyobb a cukorbetegség és további szövődmények kialakulásának kockázata –, ne vegye félvállról a választ. A Lancet folyóiratban nemrég közölt felmérés szerint azoknál a prediabéteszes betegeknél, akiknél legalább egyszer – akár rövid időre – egészséges vércukorszintet mértek, 56%-kal kisebb a cukorbetegség a vizsgálatot követő hat évben a kialakulásának a kockázata. Magyarán szólva „van esélye arra, hogy fellépjen a betegség ellen” – véli dr. Matt Longjohn, a YMCA-USA betegségmegelőzési igazgatója. – A vizsgálati eredmények alapján néhány egyszerű életmód-változtatással jelentős mértékben, 58%-kal csökkenteni lehet a cukorbetegség kockázatát, ami nagyobb mértékű, mint amit bizonyos receptre kapható gyógyszerekkel sikerült elérni. – Hogyan? Kerülje el azokat a buktatókat, amelyek az egészséges jövőhöz vezető úton képeznek akadályt.

1. hiba: Azt hiszi, egy kis fogyás nem segít
A korszakos jelentőségű Diabetes Prevention Program vizsgálat, amely 3234 prediabéteszes beteg állapotát követte három éven át, kimutatta, hogy egyszerű hétköznapi változtatások – ésszerű étkezés és több testedzés – révén a résztvevők kismértékű fogyást értek el. Ha teljes testsúlyuk 5-7 százalékától sikerült megszabadulniuk (ez egy 80 kilós embernél nagyjából 5,5 kiló), a cukorbetegség kifejlődésének esélye 58%-kal csökkent. Ez segít megszabadulni a hasi zsírpárnáktól – azaz a hasfalra lerakódó zsírtól, amely a májkárosodás kockázatát növeli. Emiatt a máj nem képes a vércukor csökkentésére.
Okos húzás: Kezdje az adagok csökkentésével. – A prediabéteszes betegeknek tartott foglalkozásainkon nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges ételadagokra – mondja Brielle McKinney nővér, az indianai Evansville-ben működő diabéteszközpont gyakorlatvezetője. Nincs kedve minden étkezés előtt elővenni a konyhai mérleget? A Calgary-i Egyetemen végzett felmérés kimutatta, hogy a diétás tányért használók 17%-a minimum 5%-kal több súlyfeleslegtől szabadult meg, mint azok, akik nem ilyen, az adagokat kordában tartó tányérból ettek. A tányérja felére gyümölcsöt és zöldséget rakjon, negyedére sovány húst, és a maradék negyedre olyan keményítőtartalmú ételt, mint a krumpli vagy a rizs.

Lehet, hogy ön is prediabéteszes?
Nagy a valószínűsége, ha az éhgyomri vércukorszintje 5,5 és 6,9 mmol/l között van vagy ha a megelőző három hónap átlagos vércukorszintjére utaló hemoglobin A1c értéke 5,7 – 6,4%.

Önnél nagy a prediabétesz kockázata, ha
• 45 éven felüli
• édesanyja vagy édesapja diabéteszes
• egyik testvére diabéteszes
• terhességi cukorbetegsége volt, illetve gyermeke 4 kilóval vagy annál többel született
• heti három alkalomnál kevesebbszer végez testedzést.

2. hiba: Nem veszi komolyan a diagnózist
– Ha a doktor azt közli önnel, hogy prediabéteszes, vagy tudja, hogy több kockázati tényező is fenyegeti, még van ideje változtatni az életmódján – állítja Longjohn. De az óra ketyeg. A prediabétesz megállapítása után minden évben a betegek 10-15%-ánál jelenik meg a cukorbetegség. Vagyis 8-10 éven belül többségük cukorbeteg lesz, és ezzel együtt olyan szövődményekkel kell számolniuk, mint a szívbetegségek, a stroke, idegrendszeri betegségek, látáskárosodás, veseelégtelenség és akár a kéz vagy a láb elvesztése. Még egy fontos érv a sürgős változtatás mellett: a szövődmények nemcsak a távoli jövőben fenyegetnek. Az Amerikai Diabétesz Társaság szerint már a prediabéteszeseknél is 50%-kal megnő a szívbetegségek és a stroke kockázata, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói pedig azt állapították meg 2010-ben, hogy a prediabéteszeseknél 70%-kal nagyobb a kockázata a későbbi veseelégtelenségnek, mint az egészségeseknél. Az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) mégis arról számol be, hogy a betegeknek csak 42%-a tesz bármit azért, hogy elkerülje a bajt.
Okos húzás: Ne várja meg a betegség kialakulását. Becslések szerint minden harmadik felnőtt, a 65 fölötti népességnek pedig a fele prediabéteszes. Ennek ellenére csak 7%-uk tud róla.

3. hiba: Nem mozog eleget
A rendszeres mozgás négy ponton is gátolják a diabétesz kialakulását: csökkenti leapasztja a hasi zsírpárnákat, az izmok erősítésével javítja a cukorháztartást. Nem kell olimpiai bajnoknak lenni ahhoz, hogy már észlelje az eredményeket. Elég hetente öt alkalommal legalább fél órát aktívan mozogni. A Harvard Orvosi Egyetem egyik felmérése szerint azok a nők, akik naponta 30 percet tempós sétával töltöttek, 30%-kal csökkentették a diabétesz kockázatát.
Okos húzás: Kezdje rövid sétákkal, vagy csak a hét néhány napján sétáljon, majd tegye rendszeressé a gyaloglást. Sétáljon fel-alá telefonálás közben; parkoljon messze a munkahelye, a bevásárlóközpont, a piac bejáratától; vagy csak gyalogoljon egy helyben a tévéreklámok alatt. A cél, hogy kigyógyuljon az „kóros tespedtségből”. A tévé előtt töltött minden 2 óra 14%-kal növeli a cukorbetegség kockázatát, állítják a Harvard kutatói.

4. hiba: Megfeledkezik a rostokról
Ropogós saláta, vegyes babsaláta chilivel, desszertnek gyümölcs – ezek az ételek finomak, jóllakatnak és három módon is védő hatást fejtenek ki: 1. segítenek lefogyni, 2. mellettük nem következik be túlzott mértékű vércukorszint-ingadozás, 3. magnézium- és krómtartalmuknak köszönhetően segítenek a vércukrot szinten tartani. Egy 486 nő bevonásával végzett felmérés során megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt ették, 34%-kal kisebb volt a diabétesz előfutárának tekintett anyagcserezavarok kockázata; a legtöbb zöldséget fogyasztóknál ez az arány 30% volt. Ugyanakkor 25 067 férfi és nő adatait hét éven át követő német kutatók azt állítják, hogy azoknál, akik a legtöbb teljes kiőrlésű termékből származó rosthoz jutottak, 27%-kal ritkábban fejlődött ki diabétesz a legkevesebb rostot fogyasztókhoz képest. Ennek ellenére a CDC szerint a felnőtteknek mindössze 33%-a eszik két vagy több adag gyümölcsöt és három adag zöldséget naponta. Teljes kiőrlésű termékekből pedig csak 8% fogyaszt három adagot.
Okos húzás: Rendeljen kétszeres adag zöldséget (paprikát, hagymát, brokkolit vagy gombát) pizzaszeletére. Kezdje a napot egy jó gyümölcsturmixszal (keverjen friss vagy fagyasztott gyümölcsöt natúr joghurttal). Chips helyett nassoljon bébirépát alacsony zsírtartalmú salátaöntettel.

Vote it up
138
Tetszett?Szavazzon rá!