Pro és kontra: ráncolt vagy lapfüggöny?

A szakértő elárulja, milyen szempontok alapján érdemes dönteni a kettő között

Miért praktikus a ráncolt függöny?
A kíváncsi tekintetek és a nem kívánt fény kizárásán kívül számos érv szól a ráncolt függöny mellett. Míg a fényáteresztő folyamatos jelenlétével öltözteti a szobát, addig a sötétítő szolgálhat praktikus fényzáró, de dekorációs célokat is. Utóbbinak csak a fantázia szabhat határt, hiszen a változatos színek, anyagok és minták bármilyen stílusú helyiségben megállják a helyüket. Függönyeinket variálhatjuk is: választhatunk új dekort vagy fényáteresztőt a régi mellé, és stílusos kiegészítőkkel tovább díszíthetjük azokat.

Miért praktikus a lapfüggöny?
A lapfüggöny szintén alkalmas a ráncolt függöny által említett célokra, azonban legfőbb előnye, hogy jobban hangsúlyozza az anyagokat. A mai trend szerint ugyanis nem a változatos fazon, hanem inkább a minta kerül előtérbe. Ezt a modern irányzatot könnyedén követhetjük a lapfüggönnyel.

Hogyan mozgathatók, működtethetők?
Habár a fényáteresztőket ritkábban mozgatjuk, a dekorfüggönyöket naponta többször is elhúzhatjuk, így fontos az akadálymentes, gyors és könnyed mozgathatóság. A ráncolt függönyök rúdkarnison és sínen is könnyedén mozgathatók. A professzionális megoldás hívei függönyelhúzó pálcát, illetve motoros elhúzó szerkezetet is választhatnak. A lapfüggönyök mozgatására több lehetőség kínálkozik, a legkézenfekvőbb az erre a célra gyártott, elhúzószerkezetes karnis, amely akár motorizálható is. Ha a lapfüggönyt nem mozgatjuk gyakran, megfontolandó a pálcával vagy akár kézzel történő mozgatás. Praktikus lehet még a fényáteresztő lapfüggöny ráncolt dekorral történő kombinálása is.

Mire ügyeljünk a tervezés során?
A függönytervezés során a legfontosabb, hogy a fazon, a kialakítás harmonizáljon a lakás, a szoba stílusával, hiszen míg a konyhában elég lehet egy helyes kis vitrage (kávéházi függöny), addig a nappaliban a hangulatos anyagoké és színeké a főszerep. A függönyök optikai játékra is foghatók. Például túl magas, keskeny ablakhoz széles karnist válasszunk, hosszú, fekvő ablaknál pedig földig érő függönnyel ellensúlyozhatjuk a hatást. Ügyelni kell arra is, hogy minél erősebb a fény, annál vastagabb anyaggal védekezhetünk ellene; a könnyed lenes anyagoktól akár a fényt teljesen kizáró Black-outokig. A lapfüggönyök esetében is igaz a stílus, a megfelelő színek, minták és a méret megtalálása, hiszen mindezzel rendkívüli módon befolyásoljuk a teret. Tervezés során gondoljuk át, hogy mekkorák legyenek az egyes lapok méretei, hiszen úgy mutatnak jól, ha kissé fedik egymást. Habár szakemberek általában nem javasolják a mintás anyagokat lapfüggönynek (inkább a csíkosat, egyszínűt), mégis lenyűgöző látványt érhetünk el, ha az egyes lapokon egy-egy befogott mintával találkozunk.

Íves falfelület, különleges formájú nyílászárók?
A ráncolt függönyök legfőbb előnye a méretre szabhatóság, így különleges formájú ablakokra, nyílászárókra apró trükkökkel, hajlított karnisokkal szép függöny készülhet. Ugyanakkor lapfüggönyt is szabhatunk különleges formára, és itt is használhatunk hajlított karnist.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
398
Tetszett?Szavazzon rá!