Hozzávalók 4 személyre
8 db tojás • 16 dkg cukor • 0,5 kiskanál vaníliakivonat • 20 dkg liszt • 1 csipet só
A kakaós piskótához: 4 db tojás • 8 dkg cukor • 2 evőkanál kakaópor • 10 dkg liszt
A töltelékhez: 0,5 dl sütőrum • 3 db tojás • 0,5 db narancs leve és reszelt héja • 0,5 db citrom leve és reszelt héja • 5 dkg szeletelt mandula (kissé összezúzva) • 7 dkg olvasztott étcsokoládé • 1 kiskanál vaníliakivonat • 1 dl fekete tea • 15 dkg sárgabaracklekvár (10+5 dkg)
A mázhoz: 5 dl tejszín • 3 db tojássárgája • 2 evőkanál vaníliás pudingpor • 0,25 kiskanál piros ételfesték • 0,5 dl sütőrum
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojássárgáját és a cukrot elektromos keverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, hozzászitáljuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összekeverjük.
2. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, a tésztába forgatjuk, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt négyzet alakú sütőedénybe öntjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (A sütőt ne kapcsoljuk ki!)
3. A kihűlt piskótát három részre vágjuk. Az alsó lap lesz a puncstorta alja, a középső részt darabokra tépkedve a töltelékbe tesszük, a felső lap pedig majd a tetejére kerül.
4. Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát, és amikor kihűlt, az egészet apró darabokra tépkedjük.
5. A töltelékhez a hozzávalókat a 10 dkg baracklekvárral összedolgozzuk, majd összekeverjük a darabokra tépett kétféle piskótával.
6. Az alsó tortalapot visszatesszük a sütőedénybe, megkenjük a maradék baracklekvár felével, majd rákanalazzuk a tölteléket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A másik piskótalap alját szintén megkenjük baracklekvárral, majd a lekváros részével lefelé a töltelékre fektetjük.
7. A torta tetejére súlyt helyezünk, majd legalább 6-8 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt néhány óráig szobahőmérsékleten tartjuk, majd kockákra vágjuk.
8. A mázhoz a tejszínt a tojássárgájával gőzfürdő felett forralni kezdjük, és amikor sűrűsödni kezd, a tűzről levéve hozzákeverjük a pudingport és az ételfestéket, majd a rumot is. Tálalás előtt még melegen a piskótakockák tetejére locsoljuk.
Hozzászólás