Rácsos cseresznyés pite

Az élet mindjárt szebbnek tűnik, ha beleharapunk ebbe a friss, gyümölcsös és zamatos pitébe

Hasonló receptek

Hozzávalók
28 dkg sima liszt 4 evőkanál cukor • 2,5 dkg darabokra vágott hideg vaj 12,5 dkg natúr krémtúró 4 evőkanál jeges víz 2 konzerv (egyenként 40 dkg) szirupban eltett cseresznye lecsepegtetve 2 evőkanál kukoricakeményítő 1/4 kiskanál mandulaeszencia 1 db tojásfehérje 1 kiskanál vízzel felverve

Elkészítés
1. A lisztet 2 evőkanálnyi cukorral együtt robotgépbe tesszük, és néhány másodpercig keverjük. Beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg durva morzsát kapunk. Hozzáadjuk a krémtúrót, majd evőkanalanként a vizet, és addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Két 20 cm átmérőjű, vastagabb, kör alakú tésztalapot formálunk, fóliába burkoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. Egy nagy tálban összekeverjük a cseresznyét a kukoricakeményítővel és a mandulaeszenciával, majd félretesszük.

3. Olajozóspray-vel befújunk, vagy 1 kiskanálnyi olívaolajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű tésztasütőformát vagy tűzállótálat. Enyhén belisztezett felületen az egyik nyers tésztalapot 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Óvatosan felcsavarjuk a nyújtófára, és belenyomkodjuk a sütőformába. Egyenesre vágjuk a peremét, 2,5 cm-rel nagyobbra hagyva, mint a forma alaplapja. Háztartási ecsettel körülbelül 2 kiskanálnyi tojásfehérjét kenünk a tésztára, majd szétterítjük rajta a cseresznyés tölteléket.

4. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A másik tésztalapot 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat rács formában a töltelékre fektetjük. Levágjuk a végeket, de 2,5 cm-t itt is meghagyunk. Az alsó tésztalap szabadon hagyott peremét felállítjuk, közben a csíkok túllógó végeit beledolgozzuk. A peremet bordásra nyomkodjuk.

5. A tészta rácsait bekenjük a maradék tojásfehérjével, és a tetejére szórjuk a megmaradt 2 evőkanálnyi cukrot. A sütőformát egy fóliával bélelt sütőlapra tesszük, hogy a kibuggyanó tölteléket felfoghassuk. 10 perc sütés után 180 °C-ra mérsékeljük a hőt (gázsütőnél 4-es fokozat). Még 35–40 percig sütjük, amíg a tészta világosbarnára sül, és a töltelék bugyogni kezd a közepén.

Tipp
A cseresznye helyett más, szirupban eltett gyümölcsöt, például sárgabarackot vagy őszibarackot is használhatunk. A tölteléket mélyhűtött gyümölcsökből is elkészíthetjük.

Vote it up
334
Tetszett?Szavazzon rá!