Rózsák a világnak

Kövesse nyomon e tökéletes virágok több ezer kilométeres útját – talán épp egy önhöz közeli virágüzletig

Kapcsolódó cikkek

A kiváló kertész Simon van der Burg a Kenya-hegy lejtőjén létesült hatalmas üvegházon vág át. Vörös rózsák tengere veszi körül. Egy Upper Class rózsákkal megrakott kézikocsi nyomában halad, melyet a csomagolóépületbe tolnak. – A rózsának a levágáshoz optimális fázisban kell lennie, hogy akkor nyíljon ki, amikor odaadják annak, akinek szánják – mondja. Az ő Upper Class rózsái mindig az A1-es besorolást kapják, ami a legjobb minősítés, melyet rózsa elnyerhet.

Szemügyre veszi az éppen levágott rózsákat Timaflor nevet viselő kertészetében, amelyet 2006-ban hozott létre. A vállalkozás most 39 üvegházban működik, bennük 70 hektáron nő rózsa. 1050 embert alkalmaz, 20 rózsafajtát termeszt, és ezekből minden héten mintegy kétmilliót szállít a hollandiai Aalsmeerbe, a nemzetközi virágaukcióra.

– 1971-ben jártam először Kenyában, a Békehadtesthez hasonló holland szervezet önkénteseként – mondja. Annyira beleszeretett az országba, hogy ott is maradt, egy szegfűfarm igazgatója lett. A 62 éves Van der Burg virágzó birodalmat épített a szerelem múlandó, de maradandó jelképére.

Megáll, hogy letépjen egy Upper Class virágot, és elégedett pillantással vizsgálgatja. A szár rugalmas, de erős, érződik rajta a természetes energia.

A rubinvörös szirmok kibomlás előtt állnak. Van der Burg szereti, amit termeszt. – A vörös rózsa különleges – jelenti ki. – A szerelem szimbóluma.

A légi úton szállítás és a hőmérséklet-szabályozás Van der Burg és a kenyai virágtermesztés sikerének kulcsa. A levágott rózsákat dobozokba rakják, és minőség szerint osztályozzák. A leszedést követő 24 órán belül hűtőteherautók iparkodnak a virágokkal Nairobi repülőterére, ahonnan minden este egy Boeing teherszállító repülő viszi el a Timaflor és más termesztők rózsáit Hollandiába. A kényes virágok első osztályon utaznak, ahol a hőmérsékletet a rózsáknak kedvező 2 Celsius-fokra állítják be.

Munkások a Kenya-hegy lejtőin található hatalmas üvegházak egyikében, ahol rózsát termesztenek

Egy szürke holland reggelen, miután Nairobiból kilenc órát repült, az amszterdami Schiphol repülőtéren kihozzák a gépből annak értékes, kényes rakományát, a kenyai rózsákat. Gerjan Telleman, a Timaflor hollandiai képviselője várja őket. Minden importált virághoz hasonlóan az Upper Class rózsákat is alaposan ellenőrizni kell, nincs-e rajtuk rovar vagy betegség – az ilyesmi bizony költséges következményekkel járhat. Az állami ellenőrök egy alkalommal egyetlen hernyót találtak egy gépen a több ezer doboznyi szegfű között, és elrendelték az egész szállítmány megsemmisítését.

Telleman termetes ember, aki egy atléta fürgeségével mozog. A szakmában dolgozók zöméhez hasonlóan ő is virágok között nőtt fel. – A szüleim dáliatermesztők voltak – mondja. 2005-ben kezdte el a saját feldolgozó vállalkozását, a Fresco Flowerst. Most ő viszi aukcióra a Timaflor és hét másik termelő virágait. Évente 250 millió szálat forgalmaz.
 

Az Upper Class rózsákat a FloraHollandhoz szállítják, egy Aalsmeerhez közeli hatalmas telephelyre, ahol Telleman munkatársai felkészítik őket az aukcióra. A hatezer termesztőt, köztük Van der Burgot tömörítő szövetkezet, a FloraHolland a világ legnagyobb kereskedelmi épületkomplexumában működik, összesen majdnem akkora területen, mint Monaco állam. Még saját magasvasút-hálózata is van, az „Aalsmeer Ingajárat” nevű automatizált vonat, mely 19 kilométernyi belső útvonalon szállítja a virágokat 13 km/órás maximális sebességgel.

Telleman 50 főből álló csapata megfeszített tempóban dolgozik, kiválasztják a legszebb szálakat a szállítódobozokból, felügyelik útjukat a futószalagon, hogy aztán tizesével csokorba kössék, megnyessék és celofánba csomagolják őket.

Telleman figyelmesen nézi, hogyan teszik át a munkások a rózsákat a csomagolósorról a tápoldattal megtöltött műanyag tartályokba. Telleman odamegy egy tartályokkal megrakott, háromszintes targoncához, alaposan szemügyre veszi a rózsák „pedigréjét”: a termesztő nevét, a fajtát, a tartályokban, illetve a targoncán lévő virágok számát feltüntető címkéket, valamint a mindennél fontosabb minőségi besorolást. Megnézi azt is, hogy károsodtak-e a rózsák a repülőút során.

A rózsaüzletben a hírnéven múlik minden, és Telleman a minőségellenőrzés védjegye. Az Upper Class rózsáknak különösképpen meg kell felelniük az A1-es besorolásnak. A szeme megmondja neki, hogy a rózsáknak pihenniük kell a szépségük megőrzése érdekében. – Vigye be ezeket, kérem – mondja az egyik alkalmazottnak, aki be is tolja a kézikocsit egy hűtött tárolóba, hogy a megfürdetett és óvott rózsák az éjszaka folyamán felfrissülhessenek, és másnap úgy mehessenek az aukcióra, a „nagy bemutatóra”.
 

Az aukció egy hangversenyterem méretű, lépcsőzetes, többszintes auditóriumban zajlik. Mindennap kora reggel Európa különböző részeiből érkezett több száz felvásárló, exportáló, viszonteladó, áruházvezető és virágboltos gyűlik ott össze. Kezükben kávéscsészével és az ügyfeleik megrendeléseit felsoroló listával ülnek le a színpaddal és egy sima, fehér fallal szemben. Minden ülőhelyhez tartozik egy kis asztal számítógéppel, azon pedig a „vétel” gombbal.

Paul van Delft, 15 németországi ügyfél régi felvásárlója ellenőrzi a megrendeléseit, bekapcsolja a számítógépét, amelyen látni fogja az eladásra kínált rózsákat. Hamarosan megkezdődik az aukció.

A holland aukción csökkennek az árak. A licit nem felfelé halad, vagyis nem az utolsó ajánlattevő nyer. Itt a kiindulási ár a magas. Aztán amilyen gyorsan a labda leesik, az ár olyan gyorsan csökken. Az nyer, aki a leghamarabb nyomja meg a vétel gombot.

Van Delft felnéz, amikor meghallja az antik gong hangját, amely hagyományosan az aukció kezdetét jelzi. Pontosan hajnali hat óra van, és a virágokat – tulipánokat, orgonákat, liliomokat, orchideákat – kézikocsikon sorra áttolják a színpadon, miközben a képük megjelenik a falon lévő nagy vetítővásznon.

Azelőtt a rózsákat is lehetett látni a színpadon, de manapság olyan nagy mennyiséget adnak el (naponta több mint 14 milliót), hogy csak a vevők számítógépén jelennek meg. A rózsák képe egyesével villan fel a képernyőn, mindegyik mellett ott található az összes szükséges információ. Egy száz pontból álló számlap, „Az óra” szintén megjelenik a monitoron. Ez az óra azonban nem a másodperceket, hanem a centeket mutatja. A számlap tetejétől, száz centről indulva az ár gyorsan megy lefelé: 99, 98... 60... 55... 45, egészen addig, míg valaki meg végül nem nyomja a vétel gombot.

Több száz felvásárló ül rajtra készen a napi holland virágaukción a számítógép előttMivel az egyes rózsafajták néhány másodpercenként jelennek meg, és több százan versengenek értük, akik mind a gombon tartják az ujjukat, a vevőnek villámgyorsnak kell lennie. Embert próbáló a verseny.

– Amikor először jöttem az aukcióra, 800 szál orgonára volt megrendelésem – emlékszik vissza Van Delft. – Egy kicsit elkapkodtam, és elnéztem a tételszámot. 800 szál helyett 800 csokrot vásároltam. Tízszer annyit, amennyit kellett volna! – Azóta már tudja, milyen tempót kell felvennie, és hogyan vásároljon úgy, hogy minden vevője igényeit kielégítse. Naponta mintegy 35 ezer szál rózsát vesz.

A versengés ellenére már-már baráti a légkör a felvásárlók között. – Szeretem ezt a munkát. 43 év alatt összesen húsz napot voltam betegállományban. Ez nem olyan embereknek való, akik a szokásos hivatali munkaidőben szeretnek dolgozni – állapítja meg Van Delft. – Én hajnali négykor kelek. Sokan viccelődnek azzal, hogy ez a foglalkozás bizony nem tesz jót a nemi életnek.

Van Delft arra vár, hogy az Upper Class rózsák kerüljenek sorra. Eközben figyelemmel kíséri a minőségi rózsák árának mozgását a számlapon. Aznap délelőtt éles a verseny, magas, szálanként 0,45 euró a minőségi rózsák ára.

A képernyőn friss, mélyvörös rózsák képe villan fel. Van Delft ujja máris a számítógépe vétel gombján van. Az árazó óra gyorsan megy lefelé. Az ösztöneire hallgatva nyomja meg a gombot, és megállítja az órát. Megnyerte a versenyt, végrehajtotta a vásárlást.
 

A megvásárolt rózsákat rövidesen betolják az elosztóterembe. A galériáról nézve akkora a nyüzsgés, mint a méhkasban, megszámlálhatatlan kis narancsszínű targonca húz virágokkal megrakott kézikocsikat minden lehetséges irányba. Minden targonca a megfelelő mennyiséget viszi az átvevőrészbe, annak a cégnek, amelyik azt megvette.

A 37 éves Leon Bonte a FleuraMetz beszerzési igazgatója, amely cég rózsákat szállít viszonteladóknak és virágboltoknak, 56 olyan központba, ahonnan fizetés után azonnal elvihető az áru, valamint több ezer virágboltnak, sőt még utcai árusoknak is Franciaországba, Olaszországba, Németországba, Angliába, az Egyesült Államokba, Svájcba, a Cseh Köztársaságba és Lengyelországba. Bonte édesapja felvásárló volt Aalsmeerben, így ő is beleszületett a szakmába. – A virággal való kereskedésnek nagy hagyományai vannak – mondja. A szakma a bizalomra épül, és a vevők elvárják a kiváló minőséget. Bonte számára tehát a virágok frissen tartása tárolás és szállítás közben mindig a legfontosabb.

– Saját minőségértékelőnk van, aki ellenőrzi a raktárunkba érkező virágokat – mondja Bonte. – Visszaküldünk mindent, ami nem felel meg az aukción meghatározott minőségi besorolásnak. Állandóan oda kell figyelnünk, milyen szállítmányt juttatunk el a piacainkra.

Ekkor Bonte lehajol, hogy megnézze, megfelelően rakták-e be a virágszállítmányt, melyben Upper Class rózsák is vannak. A virágokat biztonságosan helyezték el, az ajtót lehúzzák, és Bonte a tekintetével kíséri a Németországba tartó teherautó elindulását. A raktárépületben mindenütt rózsákat készítenek fel az Európa különböző részein lévő központokba szállításra.
 

Kisebb és nagyobb magyar városok bármelyik virágüzletében vagy piacának virágkínálatában szinte egész évben megtalálható a rózsa. Amikor elhatározzuk, hogy veszünk belőle néhány, épp kinyílni készülő szálat, nem is gondolunk arra, hány ezer kilométert tettek meg, milyen sok ember gondozta, óvta őket. A rózsa nem tart örökké, mint a gyémánt. Mégis sok olyan pillanat van, amikor a lehető legtökéletesebb virág: diplomaosztáskor, lánykéréskor vagy bármikor, amikor szeretetünket, szerelmünket akarjuk kifejezni.

Vote it up
354
Tetszett?Szavazzon rá!