Röntgen az Xboxból

Már-már hihetetlen részletgazdagságú felvételeket lehet készíteni egy laptop és egy játékkonzol segítségével

Hamarosan minden orvosi ernyőkép így fog festeni. És bármilyen hihetetlenül hangzik, a háziorvos is elkészítheti, csak laptop meg egy xboxos konzol kell hozzá. Ezek a képek lényegében ugyanazt az információt tartalmazzák, amit egy CT- vagy MRI-felvétel. A két látványt azonban egy világ választja el egymástól. Az új képek élessége és részletgazdagsága a BodyViz szoftvernek köszönhető, amelynek több köze van a számítógépes játékokhoz, mint a hagyományos gyógyászati képalkotó módszerekhez.

A BodyViz az adatok segítségével szimpla kétdimenziós kép helyett színes, háromdimenziós képeket állít elő. És bár a különféle szervekről színpompás képeket egyes CT-k is tudnak produkálni, a BodyViz lehetővé teszi, hogy a sebész gombnyomásra az anatómiai viszonyokat más-más szempont alapján értékelje, például csak az ereket vagy a csontokat nézze, illetve elforgathassa a képet.

A programot az Iowai Állami Egyetemen, a Virtuális Valóság Alkalmazásainak Központjában fejlesztették ki, amely az Egyesült Államok egyik vezető számítógépes kutatóhelye.

A szoftver felhasználásával a sebészek percek alatt fölkészülhetnek az operációkra, míg azelőtt az ilyesmi órákat vett igénybe. Könnyebben, pontosabban kidolgozhatják a műtéti feltárás módját, így kíméletesebb lesz az eljárás és kevésbé kell a szöveteket roncsolni.

– A rendszer jóvoltából a sebész virtuális műtétet végezhet, mielőtt a valóságban is munkához fogna – magyarázza Curt Carlson, a BodyVizt forgalmazó Ames cég vezérigazgatója. – Úgy pásztázhatja végig bármely testrészt, mint a felderítő pilóta az elterülő tájat.

Tehát röpködhet a szervek között, és megfigyelheti például a rák korai jeleit a vastagbélben vagy a verőerek szűkületeit. Mivel pedig a BodyViz a számítógépes játékok már közhasználatú technológiáján alapul, mindössze 4000 dollárba kerül (kb. 930 ezer forint), és néhány év múlva a háziorvosok számára is elérhetővé válhat.

A BodyViz máris átalakítja az orvosi munkát. – Azelőtt átnéztem a felvételeket a radiológussal, utána tervezgettem, rajzokat készítettem, elképzeltem a lehetőségeket, hogy végül megtippelhessem a legjobb megoldást – mondja dr. Thom Lobe, az iowai Des Moines-ban működő Blank Gyermekkórház sebésze. – Ez azt jelenti, hogy amikor fölnyitjuk a pácienst, nem tudjuk biztosan, mit fogunk találni; olykor váratlan akadályokba ütközünk, és rögtönözni kényszerülünk, ilyenkor az ösztöneinkre kell hagyatkoznunk. A BodyViz az egész folyamatot leegyszerűsíti: a képről azonnal látom, mire számíthatok. Így kisebb a valószínűsége annak, hogy műtét közben bármiféle meglepetés érjen.
 

A számítógépes játékokkal való összefüggés persze akkor a leginkább szembeötlő, ha a sebészek műtét előtt a páciensen gyakorolnak. Egy gombnyomás a kézi vezérlőn – amely az xboxos játékoknál használatosra emlékeztet –, és máris megjelenik az eszközök listája, csak épp kard meg sugárpisztoly helyett szikék és más orvosi műszerek szerepelnek rajta.

A sebészek hihetetlen célirányossággal gondolhatják ki, hogyan ejtsenek bemetszést vagy vezessenek be egy endoszkópot. Az éles képek segítségével azután a kulcslyuknyi nyílás pontosan a megfelelő helyre kerülhet, emellett a lehetséges akadályok előre láthatók.

Elsőként 2010 februárjában a Texas állambeli Houstonban, az ottani Metodista Kórházban üzemelték be a BodyVizt.

Dr. Brian Butler, az onkoradiológiai osztály vezetője elmagyarázza, miként nyitott teljesen új távlatokat ez a szakterületén kívüliekkel folytatott együttműködés. – A számítógépes játékosok azonnal megértik azt az elvet, hogy egy bizonyos területet támadunk, de a környezőket megkíméljük – mondja. – A sugárkezelésnél éppen ez a helyzet: maximális dózissal terheljük a célpontot, és minimálissal minden mást. – A hagyományos képalkotással nyert kétdimenziós felvétel esetén ez igen bajos.

– A 3D-s képeken pontosan láthatjuk, hol haladnak át az egyes sugarak a testen – teszi hozzá.

Más kórházak jelenleg is küldenek operáció előtt álló betegeket kiegészítő szakvéleményért a Metodista Kórházba. A képeket nagyméretű ernyőre vetítik ki.

– Hihetetlen ez a grafika! – méltatja az eredményt dr. Gregory Kolbinger, a Des Moines-i Egyetemhez tartozó Iowai Szimulációs Központ orvos igazgatója. – Olyan, mintha belépnénk a szervezetbe.

Ez a kép szinte a valóságot lepipálóan „hiperrealista”, és a különféle specialisták meg tudnak egyezni abban, hogy mit is látnak rajta – ez bizony a kétdimenziós képeknél nem mindig sikerül.

Fontos előrelépés, hogy a BodyViz ráadásul a pácienseknek is betekintést enged a folyamatokba. – A szokásos CT alapján a rákbetegeknek fogalmuk sincs, mit csinálnak velük – hangoztatja dr. Brian Butler. – Most viszont orvos és páciens egyaránt érzékelheti, mi a helyzet, és ez kevésbé nyugtalanító.

Vajon más országokban is bevezetik a BodyVizt? – Évek óta léteznek háromdimenziós képalkotó rendszereink – nyilatkozik Richard Evans, a Brit Radiológiai Képalkotó Szövetség nevében –, de a BodyViz fejlettebb szoftveres technikája káprázatos, kiváló minőségű képeket eredményez. Rendkívül hasznos szerepet játszhat az oktatásban éppúgy, akárcsak a műtét előtti gyakorlásban.

Májműtét
A bal oldali nagy, vörös terület a fertőzött máj; akár 75%-át is el kell távolítani. A máj méretének előzetes kiszámítása létfontosságú, és a BodyViz percek alatt elvégzi, ami látványosan fölgyorsítja a műtéti tervezést. Ennél is fontosabb a bemetszés helyének megválasztása úgy, hogy a főbb erek ne sérüljenek. Szokványos CT-nél a döntés órákba telhet, és még ezután sem lehet biztosra menni. Az erek elhelyezkedése mindenkinél más és más, a BodyViz azonban gombnyomásra megmutatja, másodpercek alatt egyenesen a májba juttatja a sebészt.

Szívműtét
Ez a hanyatt fekvő beteg (alul és felül a bordái húzódnak) katéteres beavatkozásra vár, hogy a mellkasfalából kioperált eret a bypassműtéthez használják föl. Elöl a két narancssárga, illetve piros „virsli” a szívbe be- és onnan kilépő nagyér, az elágazó képletek a tüdőverőerek. Míg a 2D-s leképezés tájékoztat az erek, izmok és csontok elhelyezkedéséről, a BodyViz program azonnal megmutatja őket. Először két trokárt (sebészi műszert) vezetnek be – látható, amint ezek felül kiállnak. Ezután a sebész fényforrást és más eszközöket csúsztat be, amelyeket nagyon precízen kell elhelyezni: elég közel, hogy kiemelhesse az eret, ugyanakkor elegendő mozgásteret hagyva a beavatkozás számára.

Agyműtét
Egy kilencéves kislány központi idegrendszeri fejlődési rendellenessége miatt felgyülemlik az agyvíz (ezt nevezik vízfejűségnek). Műtét nélkül fokozatosan nyomja belülről a koponyacsontokat, és görcsrohamokat idéz elő. Láthatjuk a bevezetett két vékony csövet: jobbra a túl nagy mennyiségű folyadékot leeresztő söntöt, balra az érzékelőt, amely jelzi, ha a nyomás túlzottan megnő. A BodyViz itt annak gyors ellenőrzésére szolgál, hogy a sönt elhelyezése megfelelő-e, és nincs-e szivárgás vagy elzáródás. A legtöbb ilyen műtét sikere az arányok pontos becslésétől függ. Az eddigi orvosi képalkotó módszerekre támaszkodó mérés jó, de bonyolult, és elsajátítása időt vehet igénybe. A BodyViz útján a sebész gyorsan, könnyen mérhet.

Veseátültetés
Aki járatos az anatómiában, alighanem észreveszi, hogy ezen a képen a vese nincs a helyén. Ez a páros szerv rendesen a gerincoszlop két oldalán, közvetlenül a bordák alatt található. Itt viszont a jobbra, a csípőlapátra simuló barna képlet egy átültetett fél vese; fölötte a vörös terület a lép, attól balra pedig a halványabb vörös folt a máj.

A vesét eredetileg azért ültetik át a medencébe, mert az a tájék könnyen hozzáférhető, így elkerülik a bonyolult hasüregi operációt. A BodyViznek köszönhetően gyorsabban ellenőrizhető, hogy az ütőérben (a vastag barna cső) megfelelő-e a véráramlás. Ezen a műtét utáni felvételen a beültetett vese nagyon fakó: éppolyan vörösnek kéne lennie, mint a lépnek. Ez a tünet vérrögre utalhat, amelynek eltávolításához újabb műtétre kerülhet sor.

Törött medencecsont
Ezt a beteget súlyos baleset érte. Balra fent a törés, a csípőízületnél pedig további károsodás látható. A most nem látszó erek egy pillanat alatt megmutathatók, csak egy mozdulatba kerül az xboxos távirányítón. Ha azok is megsérültek, akkor még nehezebb a sérülés ellátása. A környező szervek is könnyen ellenőrizhetők. Mindez röntgenképen jóval nehezebben kivehető, a CT-felvétel értelmezéséhez pedig radiológust is be kell vonni, ami sürgős esetben időveszteséget okoz. Bizonyos kórházakban már rendelkezésre állnak a fentihez hasonló képek, és mivel a szoftver viszonylag olcsó, a sebészek a laptopjukon futtathatják, nem kell várniuk a központi számítógépre.

Vote it up
188
Tetszett?Szavazzon rá!