Recept: szigorú szeretet

Ne óvja a széltől is! Többet segíthet párjának az idült fájdalmak leküzdésében, ha edzésre buzdítja őt

Aki „szigorúan szereti” gyöngélkedő társát – támogatást nyújt, egyszersmind arra ösztönzi, hogy az adott helyzetben a lehető legtöbbre törekedjen –, nemegyszer jóval többet segít, mint az, aki a széltől is óvja.

A fájdalomcsillapítással foglalkozó orvosi szaklap, a Pain nemrégiben közölt cikke szerint 95 párnál a krónikus fájdalmakban szenvedő fél szívesebben vette, ha a társa segített neki abban, hogy ismét maga irányítsa az életét.

Dr. Joan Hester, a Brit Fájdalomcsillapítási Társaság munkatársa is egyetért azzal, hogy a testmozgásra és tevékeny életvitelre serkentés jótékony hatású a fájdalmakkal és a mozgáskorlátozottsággal szemben.

– Az akut fájdalomtól (például lábtöréstől) eltérően a krónikus fájdalmaknál nem tesz jót a pihenés. Sőt a túlzott tétlenség még ártalmas is, mert a fizikai állapot romlásához, izomgyöngeséghez, elhízáshoz, fokozott mozgáskorlátozottsághoz és depresszióhoz vezet – magyarázza az orvosnő. – Az aktivitást azonban „beosztással”, azaz apránként és gyakorta, a szervezet tűrőképességének lassú fokozásával és sűrűn közbeiktatott pihenőkkel kell művelni – teszi hozzá.

Vote it up
250
Tetszett?Szavazzon rá!