Reflektorfényben a rejtett rákveszély

Tanácsaink, hogy elkerülhesse a fenyegetést, amit az éjszakai mesterséges világítás jelent

Leszáll az est, tehát felkattintjuk a lámpát. A legutóbbi években azonban egyre többen adnak hitelt annak az elméletnek, miszerint az éjszakai műfény hozzájárulhat az emlő- és prosztatadaganatokhoz, talán azért, mert gátolja a melatonin hormon elválasztását. Két újabb vizsgálat is alátámasztja ezt.

Az izraeli Haifai Egyetemen 164 ország műholdakkal mért éjszakai fényszintértékeit és a rák előfordulási gyakoriságát vetették össze. A legjobban kivilágítottaknál a prosztatarák gyakorisága több mint kétszeres volt a leginkább félhomályos nemzetekhez képest. Eközben harvardi kutatók több mint 18 ezer nőt kísértek figyelemmel a menopauza után, és arról számoltak be, hogy azoknál, akiknél legalacsonyabb volt az éjszaka mért melatoninszint, körülbelül 60 százalékkal növekedett meg a mellrák kialakulásának valószínűsége.

Tudjuk, hogy a fény gátolja az agyban a melatonintermelést. Az izraeli vizsgálatról beszámoló cikk társszerzője, dr. Richard G. Stevens szerint ez a hormon szerepet játszhat az immunitásban, illetve segítheti a daganatnövekedés gátlását. Miként csökkenthetjük a lehető legkisebbre a korszerű világítás okozta veszélyt?

Aludjon elsötétített helyiségben! Szereltessen fel redőnyt, reluxát vagy zsalugátert, ha fényárban úszó nagyvárosi utcában lakik, vagy köztéri lámpa működik az ablaka alatt.

Ha éjszaka fel kell keresnie a mellékhelyiséget, ne kapcsolja fel a nagy villanyt, hanem használjon kislámpát! Még a rövid ideig tartó nagy fényerő is elfojthatja a melatonintermelést. A legjobb a piros égő: a vörösnek megfelelő hullámhosszú fénysugarak mellett kisebb mértékben csökken a hormonszint, mint amilyet a kékek, például a halogénizzók vagy a fénycsövek bocsátanak ki.

Reggelizzen az ablaknál! Húszperces napfényadag helyreállítja a természetes napi ritmust, és elősegíti az egészséges éjszakai melatonintermelést.

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!