Hozzávalók
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt • 10 dkg finomliszt • 2 kiskanál szódabikarbóna • csipetnyi só • 1/2 kiskanál őrölt fahéj • 5 dkg barnacukor • evőkanál búzacsíra • 10 dkg mazsola • 2,5 dl zsírszegény natúrjoghurt • 4 evőkanál repceolaj • 1 tojás • 1/2 narancs reszelt héja • 3 evőkanál narancslé
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Béleljük ki a muffinsütő formát sütőpapírral vagy kenjük ki zsiradékkal.
2. Szórjuk egy nagy tálba a liszteket, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Keverjük hozzá a barnacukrot, a búzacsírát és a mazsolát, majd készítsünk a közepébe egy mélyedést.
3. Dolgozzuk össze a joghurtot, az olajat, a tojást, a narancslevet és a narancshéjat. Öntsük a mélyedésbe, és a többi hozzávalóval lazán keverjük össze.
4. Kanalazzuk a tésztát a formákba. Süssük a muffinokat aranybarnára. Akkor jó, ha a közepüket megnyomva szilárdnak érezzük (kb. 15-20 perc). Hagyjuk őket a tepsiben 2-3 percig hűlni, majd tegyük át őket egy rácsra. A muffinok frissen, lehetőleg még melegen a legfinomabbak, de ha teljesen kihűltek, jól záró dobozban még két napig eltarthatók.
További ötletek
• A mazsola helyett apróra vágott aszalt szilvát vagy datolyát is használhatunk.
• Adjunk a liszt-búzacsíra keverékhez egy csipetnyi szerecsendiót és 2 kis lereszelt sárgarépát, a mazsola mennyiségét pedig csökkentsük 3,5 dkg-ra.
Hozzászólás