Rejtett Európa

A legtöbb turista által felkeresett nevezetességek helyett íme, pár kevésbé ismert, ám igazán különös látnivaló, úti cél

Kapcsolódó cikkek

FRANCIAORSZÁG: Pic du Midi de Bigorre
A Pireneusok egyik hegycsúcsán, 2877 méter magasan áll a Pic du Midi de Bigorre obszervatórium. A La Mongie nevű téli üdülőhelyről ide vezető drótkötélpálya fülkéjéből nézve az épületegyüttes csillogó fehér antennatornya és távcső-kupolái remekül illenének egy James Bond-filmbe – vagy a Csillagok háborújába mint egy távoli bolygó erődje.

Az Apollo űrsiklóprogramra való felkészülés során a csillagászok ebből az obszervatóriumból készítettek képeket a Hold felszínéről, s innen fedezték fel a Szaturnusz egyik holdját, amelynek utóbb a Heléna nevet adták.

De ugyanilyen pazar kilátás nyílik a Földre is. Minden irányban a Pireneusok vonulatai húzódnak, lélegzetelállító szépségű panorámát tárva a látogató elé, s azt mondják, hogy tiszta éjjeleken nyugaton Biarritz, délkeleten pedig Barcelona fényei is látszanak. Egyes júliusi délutánokon pedig lefelé is érdemes figyelni, mert látni lehet, hogyan küszködnek a Tour de France egyik klasszikus hegyi szakasza, a Col du Tourmalet legmagasabb – de innen több mint 760 méterrel lejjebb lévő – pontja felé tartó elszánt kerékpárversenyzők.

Akinek pedig mindez nem elég, az lesíelhet a csúcsról vagy eltölthet itt egy éjszakát, ugyanis az obszervatórium 19 fizető vendéget is fogadhat az eredetileg a csillagászok számára épült szobákban. De vigyázzon! Rossz időben a környéken az óránkénti 300 kilométert is megközelítő sebességű szél fújhat, s napokra elvághatja a külvilágtól az obszervatóriumot. Jobb tehát, ha hosszú tartózkodásra készül fel. picdumidi.com

A Pic du Midi de Bigorre obszervatórium

SZLOVÉNIA: Škocjani barlangok
A szlovén karsztvidéken rejtőző Škocjani barlangokba már 5000 éve beköltözött az ember, s említést tesznek róluk a Kr. e. 2. századi görög szövegek is. 1986 óta részei az UNESCO világörökségnek, ám 46 évi lezártság után csak 2011 áprilisa óta látogathatók újra.

A Škocjani barlangokA barlangok leghíresebb képződménye a Reka folyó 150 méter mély, roppant látványos föld alatti kanyonja. A három kilométeres barlangi túra résztvevői megállhatnak egy hídon, hogy onnan csodálják a folyó 45 méterrel alattuk zúgó, habzó vizét. Ez azonban csak egyike a számos káprázatos látnivalónak, amelyeket úgy világítanak meg, hogy a legszebb és legdrámaibb hatást érjék el vele. park-skocjanske-jame.si

DÁNIA: Graceland Randers
Henrik Knudsen azóta rajong Elvis Presley-ért, hogy 8 évesen, közel 40 éve először hallotta Burning Love című dalát. Knudsen szenvedélye azóta sem csillapodott.

Mintegy 6000 Elvis-emléktárgyat gyűjtött össze, köztük ruhákat, cipőket, egy gitárt és az FBI összes Elvisre vonatkozó aktáját. 2011 májusában aztán megnyitotta a bálványának szentelt tökéletes emlékhelyet: egy múzeummal és ajándékbolttal egybeépített amerikai éttermet, méghozzá egy Elvis otthonának, Gracelandnek a mintájára épült házban – de nem a tennesseei Memphisben, hanem a dániai Jütland-fészigeten, Randersben.

Knudsen találkozott már Elvis özvegyével, Priscillával is. – Adott egy szép fotót – mondja –, és ráírta: „A randersi Gracelandnek: Priscilla Presley”. gracelandranders.dk

Elvis-hasonmás fellépése a Graceland Randersben

LENGYELORSZÁG: Marienburg vára, Malbork
A malborki Marienburgot a világ legnagyobb várának tartják. Íme, minden tudnivaló erről a látványos erődítményről – számokban.

A vár külső falai figyelemre méltóan nagy területet, 143 571 négyzetmétert fognak közre. Ez több mint kétszerese bármely más európai vár területének – a második helyezett prágai vár is „mindössze” 66 761 négyzetméter.

Marienburg váraMarienburg („Máriavár”) a római katolikus Német Lovagrend egyik központja volt, építése 1274-től 1406-ig tartott. A vár fénykorában 3000 lovag élt itt.

Az erődegyüttes három külön várat (felső, középső és alsó) és egy sor egyéb nagyszerű épületet foglal magában, köztük egy, a második világháború végén romba dőlt s egyelőre újjáépítésre váró székesegyház maradványait is. Nyaranként lovagjátékok keretében emlékeznek meg az 1410-es ostromról, amikor a várvédő lovagok sikerrel álltak ellen a lengyel és litván seregek 56 napon át tartó támadásainak. zamek.malbork.pl

HOLLANDIA: Austerlitz-piramis
1804-ben 18 ezer fős francia sereg állomásozott a hollandiai Utrecht közelében, egy 30 éves francia tábornok – Napóleon korábbi szárnysegédje –, Auguste de Marmont vezetésével. Védték a holland partokat a várható brit támadás ellen. Az invázió azonban elmaradt.

Így aztán, hogy elfoglalja az embereit, de Marmont munkára fogta őket: felépíttetett velük egy „örökké fennmaradó emlékművet, amely az eljövendő századok során emlékezteti majd a jövő nemzedékeit az ittlétünkre, s halhatatlanná teszi Franciaország és vezetője győzelmeit”.

Úgy döntött, hogy erre a célra egy piramis lenne a legalkalmasabb, mert „egy Hollandiához hasonló, teljesen sík országban valóságos hegynek tűnik majd egy ilyen gigantikus piramis”.

Katonái alig 27 nap alatt készítették el a 36 méter magas, földből és homokból emelt építményt. A piramis ma is áll, bár de Marmont terveivel ellentétben nem készült el a kőborítása, sem a csúcsára elképzelt óriási szobor.

A piramis Napóleon egyik legnagyobb győzelméről kapta a nevét, s ez az építmény adta az ihletet a legnagyobb veresége helyszínén, a belgiumi Waterloonál emelt Oroszlán-dombhoz is. pyramidevanausterlitz.nl

ROMÁNIA: Transzfogarasi út
A Déli-Kárpátokban futó Transzfogarasi utat sokan „a világ legszebb útjának” nevezik. Ám a közelben futó Transalpina út még magasabbra visz (2145 méterig), hosszabb, nagyobb hegyek között kanyarog, és mindezek következtében látványosabb is.

Az eredetileg a római légiósok által kiépített s a téli hónapokra lezárt, 148 km hosszú Transalpina vad, érintetlen tájon kanyarog, s az autóst néha a felhők fölé viszi. Felejthetetlen vezetési élményt nyújt.

Vagy… autózzon Franciaország déli részén, az Ardèche folyó mentén, amely fenséges szurdokokban kanyarog a gyönyörű Provence-on át Avignon felé.

Vagy… látogasson el Skócia északnyugati részére, ahol autójával olykor kompra kell szállnia, miközben a szélfútta, de csodás lápvidéken át Stornawaytől Castlebay felé halad.

A romániai Transalpina út a Kárpátok hegyei között kanyarog

OROSZORSZÁG: Perm–36 kényszermunkatábor
Kevés látható emlék maradt azok után, akiket a sztálinizmus idején elnyomtak, éheztettek, bebörtönöztek, megkínoztak és meggyilkoltak. Ezért oly fontos történelmi emlékhely a Perm–36. Ez az Urál hegységben, a Perm városától 100 km-re északkeletre fekvő Kucsinóban épült munkatábor az utolsó fennmaradt abból a rengeteg – talán 1000 – gulágból, amelyekben a szovjet állam úgynevezett ellenségeinek milliói éltek, dolgoztak és haltak.

A Perm–36 1946-ban épült, eredetileg fakitermelő táborként, hogy lakói fát vágjanak a második világháborúban lerombolt orosz városok újjáépítéséhez. Mire 1987-ben bezárták, a legszigorúbb szovjet munkatáborként ismerték, ahol a rendszer politikai ellenzőit, emberi jogi aktivistákat és antikommunista tüntetőket tartottak fogva.

A politikai elnyomás múzeumaként őrizték meg, eredeti állapotában: őrtornyokkal, szögesdrót kerítéssel és hideg, komor cellákkal, hogy a diktatúra rémtetteinek örök mementójaként maradjon fent.

BELGIUM: La Balade des Gnomes
Belgium délkeleti részén, Liège-től nem egészen 60 km-re Dominique Noël építész és a felesége, Nathalie fogtak egy romos, 19. századi tanyát, s kialakították belőle saját mesebirodalmukat.

A La Balade des Gnomes valójában fogadó, amelynek „tíz szobája van – mondja Dominique –, s egyik furcsább, bolondosabb és elbűvölőbb, mint a másik!”

A Trójai Ló nevű szálláshely BelgiumbanMindegyik szobának van témája, például az „Erdei házikó”, a „Sivatagi csillagok”, a „Trollok legendája”, és mind közül a legelképesztőbb a „Trójai ló”, amely valóban egy óriási, kerekeken álló faló, a belsejében kétszintes lakosztállyal.

Az építész célja az, hogy olyan világot teremtsen, amely visszaadja „a harmóniát a természettel és a mindenkiben tovább élő gyermeki szellemet”. Ezzel valószínűleg mindenki egyetért, aki ellátogat a La Balade des Gnomes-ba. labaladedesgnomes.be

SPANYOLORSZÁG: Chinchón, a történelmi kisváros
Akik Madridban járnak és van néhány szabad órájuk, érdemes autóba ülniük és ellátogatniuk a várostól 50 kilométerre délkeletre, a Tajuña folyó völgyében fekvő Chinchónba. Ez a kisváros egy, a kőkorszak óta lakott területen épült, s mindmáig érintetlenül őrzi a hagyományos spanyol települések képét.

A központban lévő Főteret (Plaza Mayor) árkádos házak és kávézók veszik körül – némelyikük 1499-ben épült. A tér piacként, színi és zenei előadások nézőtereként szolgál, sőt még bikaviadalokat is rendeznek itt.

A viadalokat nyáron vasárnap délutánonként rendezik meg, októberben pedig egy jótékonysági bikaviadal-fesztivált tartanak Chinchónban, a legkiválóbb spanyol matadorok részvételével, majd a rákövetkező héten startol a város híres fokhagymafesztiválja.

A Főtér Chinchónban

SZERBIA: Az Ördög Városa
Szerbia déli részén 200-nál is több különös kőujj mered az ég felé, mintha csak álló cseppkövek lennének. Magasságuk kettő és 15 méter közötti, s némelyikük alapjának az átmérője eléri a 3 métert is. Anyaguk föld és kő, és sokuk csúcsát jókora „kősipka” fedi.

Az Ördög városának kőoszlopaiKialakulásuk az igen savas helyi víz következménye, amely lassan feloldja a környező talajt – kivéve azokat a részeket, amelyeket megvéd egy kősipka. Ha a kő leesik, hamarosan az oszlop is eltűnik – ám állandóan keletkeznek újabbak is.

A helyi legenda szerint e változásokat az okozza, hogy gonosz szellemek harcolnak egymással – innen ered a Djavolja Varoš, azaz az Ördög Városa név. A földöntúli hangulatot tovább fokozza, hogy a tornyok közt járó szél kísérteties, sőt olykor félelmetes morgó, huhogó, sóhajtó és sikoltó hangokat hallat. Ez tényleg ördögi! djavoljavaros.com

PORTUGÁLIA: A Gyógyító Miasszonyunk szentélye
A Nossa Senhora dos Remédios (Gyógyító Miasszonyunk) szentélye Lamego városában, a Duro folyó partján áll. Az 1750 és 1905 között épült szentély sajátos módon ötvözi a barokk és a rokokó építészeti stílusjegyeit, díszes harangtornyai és bonyolult faragásokkal díszített, aranyozott oltára önmagukban is érdekesek. Igazán különlegessé azonban az teszi, hogy egy dombtetőn áll, ahová hosszú kő lépcsősor vezet fel. A 686 lépcsőfokot és kilenc pihenőteraszt szobrok, kápolnák, obeliszkek és szökőkutak sokasága díszíti, amelyeknek köszönhetően a felfelé vezető út legalább olyan nagy élmény, mint maga a templom.

Ha vonzónak tartja a 686 lépcsőfok megmászását, íme, még néhány „meghódítható” európai lépcső: Spanyol lépcső, Róma (138 lépcsőfok); Szent Pál-székesegyház, London (259 lépcsőfok); a firenzei Dóm (463 lépcsőfok); a kölni székesegyház (509 lépcsőfok); Eiffel-torony, Párizs (az 1600-ból 704 lépcsőfok áll nyitva a nagyközönség előtt).

SVÁJC: Trift-híd
Eredetileg azért épült a Berni-Alpokban, hogy egy elektromos társaság dolgozói rajta keresztül juthassanak el a Trift-gleccser tövében épült vízi erőműhöz. Európa e leghosszabb, 167 méteres gyalogos függőhídján ma már bárki végigmehet – már ha képes szédülés nélkül végigsétálni rajta, 100 méterrel a Trift-gleccser fölött.

Vagy… tegye próbára a bátorságát és álljon ki a Trollveggen (Trollfal) peremére a norvégiai Romsdalen-völgyben. A tövétől a csúcsáig 1100 m-es fal Európa legmagasabb függőleges sziklafala.

Vagy… nézze meg az északnyugat-spanyolországi Galícia halászait, ahogy a vad hullámzással és hegyes sziklákkal dacolva gyűjtik a percebest, azaz a kacsakagylót, amelyet aztán nagyra becsült csemegeként már teljes biztonságban fogyaszthat el.

A svájci Trift-hídon nem ártanak a kötélidegek

Vote it up
293
Tetszett?Szavazzon rá!