Remény glaukómásoknak

Amerikai kutatók csodafegyvert fejlesztettek a zöld hályog elleni harchoz: beültethető minikomputert

A látóideget károsító súlyos szembetegséget olykor „lopakodó látástolvajnak” is nevezik, mivel annyira fokozatosan alakul ki, hogy az érintettek esetleg csak akkor észlelnek tüneteket, ha már előrehaladott állapotba jutott. A fő bűnös a szemgolyóban termelődő folyadék – a csarnokvíz – miatt a szemben lévő nyomás növekedése. Bár van szemnyomásmérő eszköz, a szemben lévő nyomás közvetlen mérése nagy segítséget nyújtana abban, hogy a veszélyeztetett betegeknél a kórfolyamat súlyosbodását nyomon lehessen követni és idejében a szükséges kezelésben részesüljenek. Az orvosoknak azonban mindeddig nem nyílt módjuk ilyen hatékony mérésre.

A Michigani Egyetem kutatói most azt remélik, hogy változtathatnak a helyzeten. Mindössze 1,5 köbmilliméter térfogatú mikroszámítógépet terveztek, amely közvetlenül a szembe helyezhető. A mikroprocesszort, nyomásérzékelőt, memóriát és rádiós jeladót magában foglaló parányi eszköz napelemmel üzemel, önálló működéséhez elegendő napi tízórányi beltéri világítás vagy másfél órás napfény. A műszer beültetés után néhány percenként leolvassa a nyomást, és három-hét naponta a szem közelében lévő vevőegységhez továbbítja az adatokat.

A Michigani Egyetem kutatócsoportja az eszköz gyógyászati alkalmazásainak további egész sorát jósolja a rákos kezelés hatékonyságának megfigyelésétől a máj állapotának javításáig. Reményeik szerint néhány év múlva kereskedelmi forgalomba hozható változattal állnak elő.

Vote it up
210
Tetszett?Szavazzon rá!