Rendben van a gyógyszerkészlete?

Érdemes rendszeresen átnéznie, mi lapul a gyógyszerek között. Tudja meg, mit tehet a lejárt szerekkel

Fontos: a lejárt gyógyszereket soha ne dobja a szemétbe, hanem vigye vissza a patikába. Így kíméli a környezetet.

Költöztesse el a gyógyszereket
A fürdőszobaszekrény gyógyszeres részében mindent remekül tárolhat a fogkrémtől a testápolóig – a gyógyszereket kivéve, mivel ezek szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolandók. A legtöbb fürdőszoba viszont meleg és nedves, amitől bizonyos hatóanyagok lebomlanak és hatásukat vesztik. A hálószoba sokkal jobb választás a gyógyszerek tárolására.

Nézze meg a lejárati dátumokat
Mindig ellenőrizze a dobozon a szavatossági időt, mielőtt bármilyen gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt bevenne, a lejártaktól pedig szabaduljon meg. Ne feledje, a lejárat időpontja azt mutatja, hogy a készítmény a gyártó becslése alapján mennyi ideig őrzi meg a hatását az előírt körülmények között – többnyire az eredeti csomagolásban, szobahőmérsékleten, száraz helyen tartva.

Vegye szemügyre a gyógyszereket
Bármi is a lejárati idő, dobja ki a gyógyszert, ha megváltozott a színe, textúrája vagy állaga, például ha a tabletták elkezdenek szétporladni, kristályosodni, vagy erős szagot árasztanak. Ha a folyadékok, például a köhögés elleni szirup felszínén lebegő részecskék jelennek meg, szintén vigye vissza megsemmisítésre a patikába őket.

Használja fel másra a maradékokat
A flakonok néha úgy hánytorognak a fürdőszobában, hogy már csak egész kevés van bennük. Megszabadulhat a régi készlettől úgy is, ha különféle módokon újrahasznosítja:

Babaolaj – Bármire jó a fülfájás elmulasztásától a sebtapaszok fájdalommentes eltávolításáig. Nyílt sebre viszont tilos kenni.

Habfürdő – Túlságosan szárítja a kezét a szappan? Töltse ki a maradék habfürdőt egy tartóba, és tartsa a mosdókagyló mellett.

Kámforos bedörzsölő krém – Masszírozza meg vele a fáradt lábfejet: pillanatok alatt felfrissül.

Vattapamacs – Áztassa be hipóba, hogy kitisztíthassa vele a koszt a fürdőszoba és a konyha réseiből. Másra is jó!

Fültisztító – Helyettesítse vele a szemhéjpúder applikátorát.

Dezodor – Izzad a keze? Dörzsöljön be egy kevés izzadásgátlót a tenyerébe, és általában nem kell többé idegeskednie.

Hajlakk – Viszketős szúnyogcsípések? Egy gyors fújás a hajlakkból megszünteti az égő érzést. További tippek!

Ajakbalzsam – Ha kiszáradt az orra, dörzsölje meg egy kis ajakbalzsammal, ahogy a hegymászók szokták, és máris jobban fogja érezni magát.

Szájvíz – Mossa ki vele a fogkeféit: mindennap pár percre áztassa be őket szájvízbe. Vagy próbálja ki zsíros hajra!

Fogkefe – A rakoncátlan szemöldök megszelídítéséhez fújjon egy kevés hajlakkot egy régi fogkefére, és fésülje ki vele. Íme, pár további ötlet!

Vote it up
298
Tetszett?Szavazzon rá!