Rendszergazdák titkai

Mi, közönséges halandók rájuk vagyunk utalva, mégsem hallgatunk rájuk. Pedig akadnak hasznos tanácsaik

Kikapcs-bekapcs! Aaron Schildkraut szerint, aki komputerszervizt üzemeltet New York környékén, a számítógép – és a hozzá csatlakoztatott készülékek – újraindítása tíz esetből kilencszer megoldja a felmerült problémát.

Csak azért, mert munkahelyi haverok vagyunk, ne várd, hogy ész nélkül rohanjak, valahányszor sikítasz. Ugyanis egy rakás hiba elhárítása vár rám.

Ki vele: mit szúrt el? Időt takarít meg, ha bevallja, mielőtt leáll az egész rendszer. Különben is felesleges titkolódzni, mert úgyis rájövök. Akárcsak a Mikulás, tudom, hogy jól viselkedett-e.

Használjon „erős” jelszavakat. Derek Meister, a Geek Squad informatikai szolgáltató cég munkatársa azt ajánlja, betűk és számok – de ne a születési ideje! – kombinálásával alkosson „alapjelszót”, amelyet minden site-nál más-más toldalékkal használjon. Ha az alapjelszava a házastársa monogramja és a házasságkötésük dátuma (mondjuk, SP890617), akkor az G-mail jelszava így fest: „SP890617GM”

Gondoskodjon vírus- és kémprogramirtóról, amelyet legalább naponta frissülőre állítson be, és legalább hetente vizsgálja át a teljes rendszert.

Semmit sem adnak ingyen. A fájlmegosztó oldalakról letöltött zenével, filmekkel és játékokkal réseket nyithat a rendszerén, amelyeket mások kihasználhatnak. Törekedjen biztonságra, és vegyen igénybe komoly, legális szolgáltatókat.

Ne feledje, hogy a nyilvános wi-fi nyilvános. Ha nem muszáj, ne a plázában egy kapucsínó mellett ellenőrizze az e-mailjét vagy a bankszámlája egyenlegét. Még ha kódolt nyilvános hálózaton internetezik is, egy hacker a közelben megszerezheti a belépőkódjait.

Hagyja pihenni! A használaton kívüli számítógép kikapcsolása energiát takarít meg, emellett kiüríti a RAM-ot, az ideiglenes memóriát, amely másként idővel lelassítaná a gépét.

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a sebészek, a pincérek, a kardiológusok és a pilóták műhelytitkait!

Ha nem tud feljutni a világhálóra, először hívja az internetszolgáltatóját. A felkapcsolódási problémák gyakran központilag ellenőrizhetők és orvosolhatók – ráadásul ingyen.

Ha ritkábban akar találkozni velem, vásároljon Macintosht. Mi is azt használunk. Schildkraut elárulja, hogy a Macek tulajdonképpen rontják az üzletet.

Nem, a mobiljával nem tud kukoricát pattogtatni. Ha legközelebb internetes mendemondákat tartalmazó e-mailt kap, továbbítás előtt ellenőrizze az urbanlegends.hu oldalon.

Ha nem érti, amit mondok, rosszul végzem a munkámat. A zavaros szakzsargon a bizonytalanság jele, nem pedig az intelligenciáé.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!