Ropogós édesburgonyás zsemle

Érdemes rászánni az időt ennek ropogós zsemlének az elkészítésére!

Hozzávalók
2 db mogyoróhagyma 1,5 kiskanál só 2 evőkanál barna cukor 3 evőkanál tej 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 35 dkg liszt és még egy kevés a tészta kidolgozásához 2 db kis édesburgonya (kb. 35 dkg) 3 evőkanál tejpor1 csomag száraz élesztő (7 g) 1,2 dl meleg víz (40-50 °C-os)

Elkészítés
1. Mossuk meg az édesburgonyát, és forrásban lévő vízben főzzük 25-30 perc alatt puhára. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk a gőzt eltávozni, hámozzuk meg, kockázzuk fel, és egy nagy tálban törjük össze burgonyatörővel. Tisztítsuk meg a mogyoróhagymát, vágjuk vékony szeletekre, és keverjük hozzá az édesburgonyához.

2. Keverjük hozzá a lisztet, a tejport, a cukrot, az élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat, és az egészet keverjük össze. Belisztezett deszkán gyúrjuk jól össze. Ha a tészta ragadós, adjunk hozzá még lisztet.

3. Tegyük a tésztát egy nagy tálba, és meleg helyen, letakarva kelesszük kétszeresére kb. 45 perc alatt. Gyúrjuk át még egyszer, és kelesszük letakarva ismét 45 percig.

4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, és formáljunk belőlük zsemléket. A tepsibe téve kelesszük a zsemléket még 15 percig.

5. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2.-3. fokozat). Kenjük meg a zsemléket tejjel, és süssük őket a sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára. Akkor vannak készen, ha egy késsel megkocogtatva a tetejüket enyhén kongó hangot adnak. Rácsra téve hagyjuk őket 15 percig hűlni.

Tipp: mazsolás édesburgonya-zsemle
Főzzük meg a kis édesburgonyákat a fenti recept 1. lépése szerint. A mogyoróhagyma helyett adjunk 1 púpozott evőkanál mazsolát az áttört édesburgonyához. Ezután folytassuk a 2. lépéssel. Kelesszük meg kétszer a tésztát, osszuk 12 részre, és formáljunk az adagokból zsemléket. Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva kelesszük még 15 percig. Süssük a zsemléket aranybarnára a 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2.-3. fokozat) előmelegített sütőben. Tálalás előtt hagyjuk őket 15 percig hűlni. Gyümölcslekvárral nagyon finom.

Vote it up
244
Tetszett?Szavazzon rá!