Roston sült zöldségek

Bármit lehet grillezni, beleértve a húsok körítésére szánt sokféle zöldséget. Íme, pár hasznos tanács ehhez

Kapcsolódó cikkek

Előkészítés
BURGONYA
Főzze meg egészben, félbe vagy vastag szeletekre, illetve cikkekre vágva. Héjastól fóliába csomagolva közvetlenül a parázsba teheti. A burgonyát grillezés előtt 5-10 percig blansírozza.

CUKKINI ÉS TÖK Hosszában vágja vastag szeletekre vagy darabokra, és szúrja nyársra grillezés előtt.

GOMBA A nagyobb gombákat közvetlenül a roston sütheti, a kisebbeket fűzze nyársra, mielőtt grillezné.

HAGYMA A nagy vörös- vagy lilahagymákat vágja vastag szeletekre, és szúrjon át nyársat a szeleteken, nehogy karikákra essenek szét és belepotyogjanak a tűzbe.

PADLIZSÁN Keresztbe vagy átlósan vágja fel 1-1,5 cm vastag szeletekre.

PARADICSOM Grillezze egészben vagy félbevágva. A cseresznye- vagy koktélparadicsomot grillezés előtt húzza nyársra.

SÁRGARÉPA A vékony, szabályos alakú répákat egészben sütheti. Az erősen elkeskenyedő répákat felezze meg, majd a felső vastag részüket hosszában addig vágja félbe, amíg egyforma darabokat nem kap.

SPÁRGA A feldarabolt spárgát grillezés előtt egy-két percig blansírozza forrásban lévő vízben.

ZÖLDPAPRIKA Időnként megforgatva, egészben grillezze, míg a héjuk körben meg nem feketedik és fel nem hólyagosodik. Tegye őket fóliába vagy papírzacskóba és hagyja 15 percig hűlni. Ha lehűltek, hámozza meg, vágja fel és csumázza ki őket.

Roston sütés
A rostélyt megfelelő hőmérsékletre kell melegíteni. Állítsa a gázsütőt közepes hőmérsékletre, vagy hagyja a faszenet 30 percig izzani, hogy mire ráteszi a zöldségeket, már ne legyen olyan forró!

A zöldségeket sütés előtt dörzsölje be étolajjal, mártsa őket olajos pácba vagy olajos-ecetes szószba!

A vékony, hosszúkás zöldségrudakat a rácsokra merőlegesen helyezze a rostélyra, nehogy beleessenek a tűzbe!

Hosszú nyelű ecset segítségével kenegesse a zöldségeket páccal vagy olajos-ecetes szósszal miközben sülnek, hogy ízesebbek legyenek és ne száradjanak ki!

Használjon hosszú nyelű csipeszt, hogy a zöldségeket a sütés során egyszer megfordítsa! Ez történhet a grillezési idő felénél vagy akkor, amikor a zöldségek már kissé megperzselődtek és majdnem puhák.

Az elkészítési idő a zöldségek típusától, méretétől és a használt rostélytól függően változik. A zöldségeket gyakran ellenőrizze, és csak addig süsse őket, amíg enyhén megperzselődnek és könnyen átszúrhatók!

Ha több adagot süt, akkor a kész zöldségeket tegye tálra, fedje le alufóliával, hogy ne hűljenek ki, amíg a többi elkészül!

Díszítse a roston sült zöldségeket friss zöldfűszerekkel és citromkarikákkal!

Vote it up
83
Tetszett?Szavazzon rá!