Rovarűző trükkök piknikezéshez

Bevált, természetes tippek a csípések megelőzésére, illetve hogy távol tartsa a rovarokat az ételtől

Legyen ön maga a rovarriasztó
Bizonyos ételek fogyasztásával sok rovart elijeszthet. Kezdjen el például három nappal a piknik előtt naponta egy gerezd fokhagymát megenni. Ahogy a fokhagyma szagát kipárologtatja, a rovarok menekülőre fogják. Azt is megteheti, hogy a piknik előtti három napon bevesz háromszor 1 evőkanál almaecetet.

Használja a növények erejét
Jó módszer a szúnyogok és más csípős rovarok távoltartására, ha bedörzsöli a bőrét egy szelet hagymával. Ugyanerre a friss narancs- vagy citromhéj is beválik. Szintén régóta használatos megoldás a szúnyogok ellen, ha megnedvesít egy rongyot vagy vattadarabot ecettel, és megdörzsöli vele a szabad bőrfelületeket. Mindegyik lehetőség működik a piknikasztalon is: törölje meg például ecettel vagy hagymával, és a rovarok távol maradnak.

Legyen vaníliaillatú
A bogarak, mint kiderült, nem szeretik a vanília illatát. Hígítson fel egy evőkanál vaníliakivonatot egy pohár vízzel, és törölgesse meg vele a bőre fedetlen részeit (vagy ha gondolja, az asztalterítőt is), hogy elvegye a szúnyogok, legyek és kullancsok kedvét a garázdálkodástól.

Spricceljen szét egy kis mentolos szájvizet
A rovarok semmilyen formában nem bírják a mentolt. Töltse át a kedvenc mentolos szájvizét egy szórófejes palackba, és spriccelje magára, valamint a környezetére, mikor odakint tartózkodik.

Ültessen fokhagymát, mentát és rozmaringot
Természetes módon távol tarthatja a rovarokat a kerti étkezésekről, ha ezt a három növényt ülteti a kertbe vagy cserepekbe. Ráadásul nemcsak elhárítják a rovarokat, hanem még főzésre is használhatja őket!

Kapcsolja be a ventilátort
Helyezzen ki egy asztali ventilátort a kinti tálaló és étkező felé fordítva, és állítsa gyenge fokozatra, miközben felszolgálja az ételt. A szellő megnehezíti a rovaroknak, hogy odarepüljenek, és tönkretegyék az ön és vendégei szórakozását.

Ne használjon erős parfümöt vagy illatokat
Amikor a szabadba készül, lehetőleg kerülje az erős illatú samponokat, testpermeteket, parfümöket és dezodorokat. Az illatok vonzhatják a rovarokat, ennek pedig csípés lehet a vége.

Hagyja otthon a ragacsos édességeket
A rovarok különösen vonzódnak a dinnyéhez, szőlőhöz, őszibarackhoz, gyümölcslevekhez és üdítőkhöz – számukra ezek olyanok, mint a nektár. Nagyon könnyen felfedezik az édes dolgokat, és állhatatosan kutatnak utánuk. Bár mindegyik isteni nyári étel-ital, a kinti étkezéseknél inkább hanyagolja őket, vagy pedig tegye jól zárható tárolóba, amit csak akkor nyit ki, ha valaki kér belőle.

Terítsen külön a bogaraknak
Ügyes taktika a rovarokkal szemben, ha édes ételeket, például az előbb említett dinnyehéjat, túlérett őszibarackot, vagy egy tál színezett cukros vizet tesz ki pár méterre attól a helytől, ahol a tálalás és étkezés zajlik. A rovarok így öntől és vendégeitől elkülönítve lakomáznak. A szemetes szintén legyen minél messzebb, mivel a rovarok ezt is megrohamozzák a maradékokért.

Fedje le az italokat
Minden italt lefedhető pohárban vagy kupakos üvegben kínáljon, és igyon szívószállal. Különösen fontos ez akkor, ha édesített italokat isznak. Ha nincsenek fedeles poharai, használjon alufóliát, amibe lyukat fúr a szívószálnak.

Gyújtson gyertyákat
A füst elriasztja a szúnyogokat és a legyeket, a bambuszfáklyák és citromolajos mécsesek pedig hangulatossá varázsolják a szabad ég alatti mulatságot. Ráadásul olcsók, hatásosak, és kellemes az illatuk.

Úsztassa el az asztalt
A legjobb módja annak, hogy távol tartsa a hangyákat az asztaltól, ha az asztal lábait széles, vízzel töltött tálakba állítja. A hangyák nem tudnak átjutni a vízen, hogy felmásszanak.

Használjon fedélként szűrőt
Egy egyszerű drót- vagy műanyag hálóból készült szűrő megvédi a vacsorát a rovaroktól. Ha svédasztalos étkezéshez terít, a tálakra borított szűrők nemcsak védik az ételt, hanem egyúttal látszik is, mit takarnak. De akár vásárolhat erre a célra kupolás ételvédőt vagy nejlonhálót is.

Vote it up
241
Tetszett?Szavazzon rá!