Rovarok ellen vegyszer nélkül

A rovarirtó spray-k néha több kárt tesznek, mint amennyi előnnyel járnak. Jobbak a természetes megoldások

Fokhagymapor
A rovarok különösen taszítónak érzik a fokhagymaszagot. Ragadjon meg egy nagy tasak fokhagymaport, és szórja szét odakint azokon a helyeken, ahol a rovarok gyülekeznek.

Csapda műanyag flakonból
Vágja le egy ásványvizes palack felső harmadát, majd fordítva, tölcsérszerűen illessze bele az alsó részbe. Ragasztószalaggal rögzítse össze a széleket, hogy ne tudjanak elcsúszni. Töltsön cukros vizet (vagy gyümölcslevet, üdítőt) a palackba, és tegye oda, ahol a darazsak rajzanak. A rovarok bemásznak a nyíláson, de kifelé már nem találják az utat.

Üvegtál
Föld alatti fészkek esetén fedje le a bejáratot egy nagy méretű, átlátszó tállal. Ássa be a tál peremét a talajba, hogy biztosan a helyén maradjon, és ne mozdítsa el legalább két hétig.

Műfészkek
A darazsak nem szeretnek más darazsak szomszédságában építkezni, így ha műfészkeket helyez ki a ház köré, távol tarthatja őket. A szakértők szerint a darazsak legalább 6 méter távolságot tartanak más fészkektől. Áruházban is vásárolhat darázsfészek-utánzatokat (például itt vagy itt), de akár maga is elkészítheti: tömjön ki egy barna papírzacskót összegyűrt újságpapírral.

Élelmiszer
A szabadban felejtett élelmiszer vonzza a darazsakat. Tavasszal és nyár elején a darazsak inkább a fehérjetartalmú ételeket keresik, a nyár derekától szívesebben fogyasztanak édes dolgokat, például cukros üdítőket. Ha nem szeretné magához vonzani őket, gyorsan takarítson el a piknikezés után, valamint ne hagyja a fák alatt a lehullott gyümölcsöt. Ha pedig egy bizonyos helytől térítené el őket, tegyen érett gyümölcsöket egy papírzacskóba, majd lógassa fel a csomagot egy távolabbi fára. Ahogy a gyümölcs rothadásnak indul, a szag odacsalogatja a rovarokat. Egy-két hét múlva akasszon ki egy újabb adag gyümölcsöt valamivel távolabb – így idővel egyre messzebb terelheti a darazsakat az otthonától.

Seprűnyél
Ha kisebb méretű darázsfészket talál, várja meg, amíg egy hűvösebb estén besötétedik (a rovarok ekkor kevésbé aktívak), majd verje le a fészket a falról vagy az ereszcsatorna alól egy seprűnyéllel. A darazsak nem térnek vissza a leesett fészekbe. Ha nem érné el a darázsfészket seprűnyéllel, a kerti öntözőcsőből egy erősebb vízsugárral is leverheti.
 

Hangyák ellen a borkő is bevált ellenszer, paprikával is érdemes próbálkozni, de akár további praktikákat is ajánlhatunk!

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!