Sáfrányos kuszkusz paprikával

Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk, lehet egytálétel vagy köret. Akár így, akár úgy, finom, zsírszegény vegetáriánus étel

Hasonló receptek

Hozzávalók 4 személyre
1 nagy gerezd fokhagyma, összezúzva 3 evőkanál extra szűz olívaolaj 4 nagy friss rozmaringág 1 nagy sárga húsú paprika, kicsumázva és széles csíkokra vágva 1 nagy piros húsú paprika, kicsumázva és széles csíkokra vágva 2 cukkini, hosszában félbevágva, 2,5 cm széles darabokra szelve 4,5 kiskanál citromlé harissa vagy egyéb csiliszósz (ízlés szerint) 2 paradicsom, meghámozva, kimagozva és felkockázva 1 nagy maroknyi friss korianderzöld, mentalevél vagy petrezselyemzöld, illetve ezek vegyesen, durvára vágva só és fekete bors

A kuszkuszhoz: 5,5 dl zöldségalaplé 10-12 szál sáfrány 35 dkg kuszkusz 1 babérlevél, kettétörve 5 dkg mazsola 1,5 dkg vaj 2 szál újhagyma, apróra vágva

Elkészítés
1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A fokhagymát egy kis tálkában belekeverjük az olajba, és ázni hagyjuk. A rozmaringszálakat egy tepsibe tesszük.

2. Közben a kuszkuszhoz egy nagy lábasban felforraljuk az alaplét és a sáfrányt, lefedjük, majd levesszük a tűzhelyről, és kis ideig állni hagyjuk.

3. A fokhagymás olajjal vékonyan bedörzsöljük a paprika- és a cukkinidarabokat, ügyelve, hogy mindenütt érje őket az olaj. A tepsibe készített rozmaringszálakra tesszük a paprikát, s 10 percig sütjük. Rákanalazzuk a cukkinit, majd addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a héjuk kissé megfeketedik (20-25 perc); közben egyszer-kétszer megforgatjuk.

4. Az öntethez egy nagy tálba öntjük a maradék fokhagymás olajat. Habverővel elkeverjük a citromlével és a harissával, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. Amikor a zöldség megpuhult, áttesszük az öntetes tálba, hozzáadjuk a paradicsomot, és az egészet összeforgatjuk, majd félretesszük hűlni.

6. Ismét felforraljuk a sáfrányos alaplét. Beleszórjuk a kuszkuszt, a babérlevelet és a mazsolát. Jól megkeverjük, lefedjük, azután levesszük a tűzhelyről, és 5 percig állni hagyjuk.

7. Beledobjuk a vajat a kuszkuszba, és közepes hőfokon 1-2 percig melegítjük, közben villával fellazítjuk a szemeket. Kivesszük a babérlevelet. Belekeverjük az újhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, amíg a kuszkusz langyos lesz, vagy teljesen kihűl, ahogy jobban szeretjük.

8. A kuszkuszt egy tálra tesszük. A tetejére halmozzuk a zöldségeket, és ha maradt még öntet a tálban, azt is rákanalazzuk. Megszórjuk a felaprított fűszernövényekkel, és tálaljuk. Enyhén grillezett és csíkokra vágott pitával kínáljuk.

Vote it up
236
Tetszett?Szavazzon rá!