Sárgabarackos clafoutis

Melegen ajánljuk, melegen tálaljuk ezt a remek francia eredetű édességet

Hasonló receptek

Hozzávalók
80 dkg gyümölcslében eltett felezett (konzerv) sárgabarack 1,5 dl tejföl 10 dkg liszt 2 db nagy tojás 10 dkg barna cukor néhány csepp vaníliaaroma 1 evőkanál vaj a mázhoz sűrű tejszín kevés vaj a sütőtál kikenéséhez

Elkészítés
1. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütőt 180 °C-ra, gázsütőt 3–4. fokozaton) előmelegítjük, és egy 25–30 cm átmérőjű sekély tűzálló tálat kivajazunk.

2. A barackot lecsepegtetjük, a levét felfogjuk, és kimérünk belőle 1 dl-t. A gyümölcsöt a vágott felületével lefelé a tálra helyezzük.

3. A tésztához a kimért baracklébe belekeverjük a tejfölt. A lisztet egy másik tálba tesszük, és a közepébe egy mélyedést készítünk. A tojást, 7,5 dkg cukrot és a vaníliaaromát a mélyedésbe tesszük, és a liszttel gyorsan sima tésztává keverjük. Apránként hozzákeverjük a barackleves tejfölt.

4. A tésztát a barackra öntjük, és a sütőben 20 percig sütjük.

5. Közben elkészítjük a mázt. Egy tálkában a maradék cukrot elkeverjük 1 evőkanál vajjal.

6. 15 perc sütés után a tésztát kivesszük a sütőből, és a vajas cukormázat egyenletesen rákenjük. Még 5 percig sütjük, míg a tészta aranysárgára pirul és megemelkedik. 7. Forrón, sűrű tejszínnel vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Tippek
A mázat elhagyjuk, és helyette a tésztát porcukorral hintjük meg, illetve meglocsoljuk baracklikőrrel vagy pálinkával. A sárgabarackot helyettesíthetjük fekete cseresznyével is.

Vote it up
191
Tetszett?Szavazzon rá!