Sárgabarackos müzlitorta

Íme, a megoldás, ha egészséges szülinapi tortát keres

Hasonló receptek

Hozzávalók a tésztához
10 dkg lágy vaj 20 dkg liszt, egy kevés a nyújtáshoz 4 dkg cukor 1 csipet só 1 tojássárgája 2 evőkanál rum vagy almalé

A tetejére: 2 alma 6 érett körte 1 citrom 5 evőkanál körteszirup 1-1 késhegynyi fahéj és őrölt szegfűszeg 2,5 dkg apróra vágott pisztácia zsiradék a sütőformához

Elkészítés
1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. Belekeverjük a porcukrot, a sót és a narancshéjat. Hozzáadjuk a vajat, és a tésztát a tenyerünk között finoman dörzsölve elmorzsoljuk.

2. Beletesszük a tojássárgáját, hozzáöntjük a narancslét, és az egészet nyújtható tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

3. A töltelékhez megmossuk a sárgabarackot, félbevágjuk, kimagozzuk, majd negyedekre vágjuk. A fahéjjal, a korianderrel és 3 evőkanálnyi narancslével párolóedénybe vagy lábasba tesszük, és fedő alatt, időnként megkeverve, 20–25 perc alatt besűrítjük. Kihűtjük, és hozzákeverünk 1 evőkanál mézet.

4. A sütőt 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat) előmelegítjük, és a sütőformát vékonyan kikenjük. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A tortalapot villával megszurkáljuk, rátesszük a sütőpapírt és a szárazbabot, és 10 percig „vakon” sütjük.

5. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, és még 5 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és rácson kihűtjük.

6. A sütő hőmérsékletét 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) mérsékeljük. 1 evőkanál narancsléhez 1 evőkanál mézet adunk, és egy tálban elkeverjük a zabpehellyel, a mazsolával, a mogyoróval, a napraforgó- és a szezámmaggal.

7. A kihűlt sárgabarackot a tortalapon szétterítjük. Rászórjuk a müzlis keveréket, és kissé lenyomkodjuk, majd az egészet 12–15 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük. Lehetőség szerint melegen tálaljuk.

Szilvás müzlitorta
A tésztát a narancs leve és héja helyett citromlével és -héjjal ízesítjük. A töltelékbe nem sárgabarack, hanem félbevágott és kimagozott szilva kerül. 4 evőkanálnyi almalevet 1/2 kiskanál őrölt csillagánizzsal fűszerezünk, és a gyümölcsöket puhára főzzük benne. Kihűtjük, és hozzákeverünk 1 evőkanálnyi mézet. A müzlis borításhoz 5 dkg zabpelyhet 1 kevés reszelt almával és 1-1 evőkanál szárított vörös áfonyával és mandulapehellyel összekeverünk, majd a tortát a recept szerint kisütjük.

Vote it up
211
Tetszett?Szavazzon rá!