Sérült állatok jótevője

A bangkoki Galwalin Surakup már több ezer megbetegedett állatnak segített, hogy újra talpra állhasson

Kapcsolódó cikkek

Galwalin Surakup Bangkokban nőtt fel, ahol kutyák vették körül – édesanyja és a szomszédok közül többen is házi kedvencként és házőrzőként tartották az ebeket. Hat évvel ezelőtt egy napon Singto, a család játékos, nagy barna csau csauja megbetegedett, és nem bírt talpra állni.

Az állatorvos porckorong-rendellenességet állapított meg. A kutya, kilencéves lévén, túl idős volt ahhoz, hogy megoperálják. Az orvos mindössze annyit tudott segíteni, hogy felajánlotta: gyógyszerrel enyhíti Singto tüneteit.

– Miután hazavittük, észrevettem, hogy keservesen vonszolja magát a földön – emlékszik Galwalin. Számára ezt nézni, ahogy fogalmaz, „elviselhetetlen” volt.

Galwalin, aki akkoriban titkárnőként dolgozott, nagyon keveset tudott a kutyák kezeléséről. Mégis úgy döntött, tennie kell valamit azért, hogy Singto újra mozogni tudjon. Állatkórházakat keresett fel, szörfölt az interneten, és megtudta, hogy a tengerentúlon lehet kapni kutyáknak való kerekes mozgássegítőt, csakhogy a behozataluk 20 ezer bahtba (150 ezer forint) került.

Galwalin ugyan hajlandó volt kifizetni ezt az összeget, de az alkalmatosság kivitelezése nem illett Thaiföld párás klímájához. A kerekes mozgássegítő bőrkárpittal készült, amely könnyen felhevült, kényelmetlen lett, és remek táptalajul kínálkozott a bacilusoknak. Galwalin ehelyett úgy döntött, elkészíti a kutyák mozgását segítő szerkezet helyi változatát.

A következő év folyamán megtervezte a fémvázból, gumikerekekből és bársony párnázatból álló modellt, valamint fémmunkásokat szerződtetett a gyártásra. A prototípusokat Singtón és negyven másik mozgássérült kutyán tesztelte, utóbbiakról állatorvos ismerősein keresztül szerzett tudomást.

Maguk a darabok egyedi megrendelésre készültek minden kutyának. – El kellett végeznem a pontos számításokat a mozgássegítő súlya és anyaga, a kerék mérete, az állat életkora és a betegség vagy fogyatékosság tünetei alapján. A szerkezet használhatósága attól függ, hogy a kutya tulajdonosa mennyi figyelmet fordít rá, illetve hogy maga a kutya mennyire képes alkalmazkodni hozzá – mondja Galwalin.

A kerekes mozgássegítő kifejlesztése minden szabad idejét felemésztette. – A szüleim attól tartottak, bele fogok bolondulni, mert nem jártam sehova és nem csináltam mást, állandóan csak Singtót figyeltem, ápoltam – idézi fel.

– Egy nap a családom azzal állt elő, menjek el velük nyaralni. Igent mondtam, azzal a feltétellel, hogy kölcsönkérek egy furgont az egyik barátomtól. Ott ültem hátul Singtóval – neveti el magát Galwalin, miközben az elszántságáról mesél.

Apránként rájött, milyen nagy igény mutatkozik az állatok számára készült kerekes mozgássegítők iránt, ezért úgy döntött, felmond a munkahelyén, és saját vállalkozást hoz létre ilyen szerkezetek gyártására és forgalmazására. Ma havonta 200 darabot készít, egy részüket ázsiai országokba, többek közt Malajziába, Indonéziába, Indiába és a Fülöp-szigetekre exportálják, sőt jut belőlük Észak-Amerikába, az Egyesült Királyságba és Belgiumba is. Nagyjából feleannyiba kerülnek, mint más importált modellek.

Egy állat a sok ezerből, amelyet Galwalin kerekes szerkezete segít

Galwalin szorosan együttműködik az állatvédők világszervezetével és a Sérült állatok otthona nevű alapítvánnyal, és a kerekes mozgássegítők eladásából befolyó jövedelme egy részét ezeknek a szervezeteknek juttatja. Azt mondja, nem célja, hogy nyereségre tegyen szert. Ingyen ad kerekes mozgássegítőket olyan állattulajdonosoknak, akik azt nem tudnák megfizetni.

– Az a célom, hogy segítsek a sérült állatoknak talpra állni, hogy újra járhassanak. Azt szeretném, ha megint olyan vidáman szaladgálnának, mint akkor, amikor még nem voltak betegek – mondja.

– Azt is szeretném – folytatja –, ha a gazdik tevékeny szerepet vállalnának a kutyájuk segítésében. Nem jó, ha beteszik a kutyájukat a mozgássegítőbe, és úgy is hagyják. Ezt a szerkezetet, a művégtaghoz hasonlóan, időről időre le kell venni az állatról.

A 36 éves Galwalin azt is szorgalmazza, hogy a gazdik adják vissza a szerkezeteket, miután a kutyájuk kimúlt. Némi változtatással ezeket más, rászoruló ebek is használni tudják. Bővítette a kínálatot is: ma már kínál kerekes mozgássegítőket sérült macskának, nyúlnak, törpe sündisznónak, tengerimalacnak és menyétnek. Abban reménykedik, hogy egyszer majd elefántnak is tervezhet kerekes mozgássegítőt.

Bármilyen állatról legyen is szó, Galwalin mindig büszke arra, ha látja, hogy egy kis kedvenc újra talpra állt. – Miután újra tudnak mozogni, némelyik közülük falkavezérnek nevezi ki magát, megmutatván a társainak, hogy ő a leggyorsabb futó – mondja Galwalin.

A kerekes mozgássegítő Singto életét is megváltoztatta. Utolsó évei boldogan teltek, egészen 2009-es kimúlásáig. Galwalin, aki időközben férjhez ment és van egy kislánya, megjegyzi: Ugyanaz a Singto lett – élénk és jókedvű –, mint korábban volt, amikor még négy lábon szaladgálhatott.

Vote it up
204
Tetszett?Szavazzon rá!