Sült süllő sajtos sugóval és vadrizzsel

A vadrizs a gabonák kaviárja! Az így elkészített süllő az ünnepi étkek között is megállja a helyét

Hasonló receptek

Hozzávalók 2 személyre
1 kg konyhakész süllő 1 fej fokhagyma 15 dkg prosciutto sonka 2 evőkanál étolaj + a fóliára 4 evőkanál víz

A fűszerkeverékhez: 1/2 kiskanál szárított bazsalikom 1/2 kiskanál szárított rozmaring 1/2 kiskanál szárított kakukkfű 1/2 kiskanál szárított oregánó 1/2 kiskanál szárított citromhéj 1 kiskanál őrölt bors 2 kiskanál durva szemű tengeri só

A rizshez: 1 kisebb vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál étolaj 25 dkg rizskeverék vadrizzsel só, bors

A sugóhoz: 2 dl tejszín 1 db 3 cm-es friss gyömbérgyökér 1,75 dl tejföl 10 dkg füstölt fokhagymás sajt frissen reszelt szerecsendió frissen őrölt fehér bors

Elkészítés
1.
A fűszereket és a durva tengeri sót összekeverjük. A halat ujjnyi távolságra felülről, a gerincre merőlegesen bevágjuk a gerincig. A hal hasüregét beszórjuk a fűszerkeverékkel.

2. A fokhagymát megtisztítjuk, és hosszanti irányban vékonyra felszeleteljük. A sonkát a hal átmérőjének megfelelően eldaraboljuk, és hosszanti irányba középen behasítjuk, így könnyebben tudjuk a hal gerincéhez odailleszteni. Minden kereszt alakú nyílásba beillesztünk egy szelet sonkát és egy szelet fokhagymát.

3. Egy tepsibe beleöntjük az olajat és a vizet, ezután tesszük bele a halat. Egy alufólia fényes felét megkenjük étolajjal, majd a tepsit lefedjük vele, és a halat 180 °C-os sütőben 30 percig sütjük. Ezután a fóliát óvatosan eltávolítva a halat még néhány percig sütjük, így kap szép színt.

4. Míg a hal sül, a rizshez a hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, és a felhevített étolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a rizst és a szükséges vizet, készre főzzük, majd sózzuk, borsozzuk, és egy alkalmas edénybe rakjuk, hogy kialakítsuk a megfelelő formát.

5. A sugóhoz (olaszul mártást jelent) a tejszínt a reszelt gyömbérrel forralni kezdjük, majd amikor már forr, hozzáadjuk a tejfölt is. A tűzről levéve hozzáadjuk a sajtot is, és míg forró, simára keverjük. Megszórjuk a szerecsendióval és a fehér borssal. A hal és a rizs mellé, ízlés szerint hidegen vagy melegen tálalhatjuk.

Vote it up
221
Tetszett?Szavazzon rá!