Sült sonka Bourbon-mázzal

Különleges alkalomhoz különleges fogás dukál: a klasszikus sült sonka pikáns, édes változata olyan mennyei, hogy vétek lenne kihagyni

Hozzávalók 16 adaghoz
3,5 kg-os főtt, füstölt csülök 10 dkg barna cukor 2 evőkanál Bourbon-whiskey (vagy marhahúsalaplé) 1 teáskanál fekete bors

Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. A csülökről a bőrt éles késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy 1 cm zsír maradjon a húson.

2. A csülköt zsíros felével felfelé tegyük egy tepsibe helyezett rácsra. A közepébe szúrjunk húshőmérőt. Arra ügyeljünk, hogy a csonthoz ne érjen hozzá.

3. Süssük a sonkát 2-3 órán keresztül, amíg a húshőmérő szerint a belső hőmérséklet el nem éri az 55-60 °C-ot. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával. Közben kis tálban keverjük össze a cukrot, a Bourbont és a borsot.

4. Vegyük ki a csülköt a sütőből, a hőfokot növeljük 190 °C-ra. A sonka megmaradt zsírrétegét éles késsel vágjuk be rombusz alakban, és kenjük be körben a cukros mázzal.

5. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, amíg a húshőmérő 60 °C-ot nem mutat. 15 perc pihentetés után szeleteljük.

Vote it up
302
Tetszett?Szavazzon rá!