Süssön a szabadban!

A grillezésben az a jó, hogy egészséges ÉS finom az eredménye. Íme, pár tipp, hogy még jobb legyen

ALAPOK
Barbecue-szósz

Még nem csinált saját szószt? Próbálja ki! A zöldségleveshez hasonlóan keverjen össze mindenféle hozzávalót, találja meg a kedvencét, biztos finom lesz. Csak a finomított szénhidrátoktól ódzkodjon, például a melasztól, a cukortól és a méztől. Ehhez a recepthez nem kell édesítőszer, de adhat hozzá, ha arra vágyik.

1 kis hagyma összezúzva 1 gerezd fokhagyma összezúzva  1 paradicsomszósz konzerv (250 ml)  500 ml víz  50 ml almaborecet  50 ml Worcestershire szósz  2 teáskanál piros paprika  2 teáskanál chilipor  1 teáskanál frisssen őrölt bors  1/2 teáskanál fahéj  1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg

Keverje össze és forralja fel a hozzávalókat. Takarékon párolja 20 percig.

További hozzávalók: adhat még hozzá őrölt koriandert, köményt vagy mustárt. Ha füstös ízre vágyik, adjon hozzá folyékony füstöt vagy füstölt paprikát. Tabascóval, Cayenne-borssal, chili- és kimagozott jalapeño paprikával csípőssé, egy üveg kólával vagy gyömbérrel édessé teheti a szószt.

Száraz fűszerkeverék
A gyakran édes barbecue-szószokkal szemben a fűszerkeverékek általában sósak. Válasszon kevésbé sós keveréket, amelyet disznó-, marha- vagy baromfihúshoz használ, esetleg halhoz. Íme egy alaprecept

4 evőnakál pirospaprika  3 evőkanál mustár  3 evőkanál hagymapor  3 evőkanál fokhagymapor  2 evőkanál őrölt bazsalikom  1 evőkanál rózsabors  1 evőkanál őrölt fekete bors  1 teáskanál só

Keverje össze a hozzávalókat és dörzsölje be vele az ételt sütés előtt.

További hozzávalók: chilipor, Cayenne-bors, kömény, őrölt babérlevél, oregánó, szerecsendió, zsálya.

Szótár
Grillezés: sütés direkt nagy láng fölött, általában fedő nélkül; nagyon gyors eljárás.

Barbecue: sütés indirekt kis láng fölött, fedő alatt, nagyon lassú eljárás, a hő rendszerint nem haladja meg a 110 fokot.

Pirítás: gyors sütés igen nagy lángon, hogy az étel felszínén karamellizált kéreg jöjjön létre.

Égetés: egy fokozattal a pirítás fölött; enyhén égetett, fekete kéreg kerül az ételre. Kerülendő, mert olyan vegyületeket képez, amelyeket összefüggésbe hoztak rákbetegségekkel.

Füstölés: a barbecue sütés egy változata, a zárt grillsütőben illatos faforgács izzik, s adja át aromáját az ételnek.

Marinálás: húsok és halak áztatása ízesített, enyhén savas pácban sütés előtt, hogy ízesebbek és omlósabbak legyenek.

Bedörzsölés: az ételek finom fűszerkeverékkel való bedörzsölése sütés előtt.

Marinád
A jó marinádhoz savas folyadék kell, ecet vagy citromlé, amely segít lebontani a húsban lévő fehérjét, valamint fűszerek, amelyeket az étel ízesítésére szánunk. A legtöbb készen kapható vagy házi salátaöntet megfelel, csak egy kis extra ecet kell hozzá. De miért ne készítené el a sajátját? Íme egy mediterrán stílusú marinád, amely jól illik csirke- és disznóhúshoz is. De kísérletezhet egyéb hozzávalókkal is, például alacsony káliumtartalmú szójaszósszal, narancslével, friss gyömbérrel vagy bármely fűszerrel.

325 ml olíva- vagy növényi olaj  75 ml vörösborecet  1/4 teáskanál egész bors  csipetnyi pirospaprika-pehely  2 gerezd fokhagyma  1/2 teáskanál rozmaring  1/2 teáskanál oregano  1/2 teáskanál bazsalikom  1/2 teáskanál só  1/2 teáskanál frissen őrölt bors  50 g reszelt parmezánsajt

Keverje simára az összetevőket.

TIPPEK HALADÓKNAK
Találja meg a forró pontokat

Még a legjobb grillkészüléknél is akadnak a többinél forróbb pontok. Hogy feltérképezze ezeket, állítsa az egész készüléket a legmagasabb lángra, tegyen fehérkenyér-szeleteket a grillező felületre, majd 2 perc múlva szedje le őket. A szeletek pirulása alapján látni fogja, hol melegít jobban a grillje.

Válasszon megfelelő hőmérsékletet
Ha az étel szenesedik, vagy a láng gyakran serceg a húsból lecsepegő zsír miatt, túl meleg a grill. Kezdő grillezők gyakran azt hiszik, hogy nagy lángon kell sütni a füstös ízekért. Inkább használjon közepes lángot, és a megfelelő sütési idő beállításával érje el a kívánt barnulást és puhulást.

Grillezhető ételek
Húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök mind jól süthetők a szabadban. Ezeket ajánljuk:

Hús: egész csirke • szeletelt csirke • lebőrözött csirkefilé • steak • fasirt • kolbász • sertésborda • szűzpecsenye • bárányborda

Halak, rákok: garnélarák • fésűkagyló • rákláb • egész hal • halfilé (a tömörebb halak, mint a lazac, a tonhal és a kardhal ajánlott)

Zöldségek: gomba • piros és zöld kaliforniai paprika • chili paprika • hagyma • padlizsán • brokkolirózsa • cukkini • burgonya • édesburgonya • csöves kukorica • spárga • paradicsom

Gyümölcs: ananászszeletek • alma • körte • banán • barack • mangó

Ne forgassa az ételt állandóan
Ez ugyanis kiszárítja a húst. A sütés során rendszerint elég az egyszeri fordítás. Például a steaket 3 percig süsse az egyik és 3 percig a másik oldalán.

Használja mindkét kezét
Az ügyes grillező két kézzel igazgatja a grillen az ételt. Így nem fog semmi leesni vagy szétszakadni.

Süssön fedő alatt
Így a grill olyan lesz, mint a tűzhely, és a hő egyenletesen éri mindenfelől az ételt. Fedő nélkül a grill olyan, mint a kályha, a hő csak alulról éri az ételt. Ez utóbbi módszer megfelel a halfilék és a spárga sütésekor. De ha egész csirkét süt vagy egybesült sertéshúst készít, vegye lejjebb a hőt, és fedje le a grillt.

A szószt a végén adja az ételhez
Tapasztalt grillezők tálaláskor vagy a sütés végén adják a szószt az ételhez. Ha korábban teszi, az étel odaég. Ne feledje: a szósznak nem kell átitatnia az ételt, csak beborítani. Nincs szükség arra, hogy sokáig együtt süljön az étellel.

Használjon nyársakat, tálcákat és egyéb segédeszközöket
Egyes ételek könnyen átcsúsznak a rácson. Mások, például a bőrös halfilék odaragadnak a rostélyra. Némi ügyeskedéssel mindezt megelőzheti, de megkönnyítheti a dolgát megfelelő eszközökkel is. Ma már kaphatók sűrű szövésű grillezőtálcák és kosarak, amelyekből nem esik ki az étel. A kisebb darabokat pedig nyársra tűzheti, hogy a rács fölött maradjanak. Tipp: sütés előtt olajozza be a rostélyt, hogy ne ragadjon rá az étel.

Vote it up
164
Tetszett?Szavazzon rá!