Sütőtökös-padlizsános zöldségfazék

Szemet gyönyörködtető látványt nyújt ez a zöldséges ragu. Tálaljuk polentával vagy burgonyás sárgarépapürével

Hozzávalók 4 személyre
1 evőkanál olívaolaj 1 db nyolc cikkre vágott nagy vöröshagyma 12 db bébikukorica 1 db sütőtök (kb. 60 dkg) meghámozva, hosszában félbe vágva, kimagozva és 2, 5 cm-es darabokra vágva 1 db hosszában félbe vágott és 2 5 cm-es darabokra vágott padlizsán 1 db kicsumázott és 1 cm-es kockákra vágott piros húsú paprika 1,25 dl száraz fehérbor 4,5 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé bors ízlés szerint 2 evőkanál mandulaforgács 1 db finomra aprított fokhagymagerezd 1 db citrom durvára reszelt vagy vékony csíkokra vágott héja 5 evőkanál felaprított petrezselyemzöld

Elkészítés
1.
Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát és a bébikukoricát, majd közepes lángon, állandó keverés mellett 5 percig pirítjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat).

2. A feldarabolt sonkatököt a lábasba dobjuk, megforgatjuk az olajban, majd hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát. Lefedjük, és közepes lángon 10 percig pirítjuk, amíg világosbarnára sülnek a zöldségek. Közben kétszer megforgatjuk őket. Felöntjük a borral, megvárjuk, amíg forrni kezd, majd hozzáadjuk az alaplevet. Felforraljuk, és ízlés szerint megborsozzuk. Azután lefedjük, a sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük.

3. Közben a grillsütőt erős lángon előmelegítjük, a mandulaforgácsot egy tepsiben szétterítjük, és addig grillezzük, amíg kissé megpirul. Állandóan figyeljük, időnként megrázogatjuk a tepsit, ügyelve arra, hogy a mandula egyenletesen piruljon. Áttesszük egy kis tálba, és hozzákeverjük a fokhagymát, a citromhéjat, valamint a petrezselyemzöldet.

4. Köretként vagy ízletes vegetáriánus főételként polentára vagy burgonyás sárgarépapürére kanalazva tálaljuk.
 

Tippek
Ha polentát készítünk hozzá, felforralunk 1 liter vizet, és belekeverünk 20 dkg instant kukoricadarát. Addig keverjük, amíg a dara az összes vizet felszívja, majd takaréklángon 5–10 percig csendesen főni hagyjuk. Belekeverünk 2,5 dkg frissen reszelt parmezánt és 2 evőkanálnyi friss, felaprított oregánót.

Burgonyás sárgarépapürével is tálalhatjuk: 45 dkg burgonyát és 22,5 dkg felszeletelt sárgarépát puhára főzünk, majd leöntjük róluk a vizet. Hozzáadunk 5 evőkanálnyi félzsíros tejet, és sima pürévé törjük, végül 2,5 dkg mérsékelten zsíros ementáli sajtot és 2–4 evőkanálnyi felaprított petrezselyemzöldet adunk hozzá.

Vote it up
242
Tetszett?Szavazzon rá!