Hozzávalók 3 személyre
2,5 dkg élesztő • 1 dl tej + a tetejére • 3 evőkanál cukor • 25 dkg + 3 evőkanál liszt • 5 dkg rétesliszt • 1 tasak vaníliás cukor • 1 kávéskanál só • 1 tojássárgája • 2 evőkanál margarin + a tetejére • 15 dkg megsütött sütőtökpüré • 1 evőkanál olaj
Elkészítés
1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. A 25 dkg lisztet és a réteslisztet egy tálba töltjük, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a margarint, és alaposan kidagasztjuk.
2. A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk, és az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, szórunk még bele 3 evőkanál lisztet.
3. Jól összedolgozzuk, majd mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
4. Egy püspökkenyérformát kikenünk olajjal. Mindkét tésztát azonos méretre, a forma hosszához igazítva téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a világos tésztára tesszük a sütőtököset, és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról.
5. Beletesszük a formába, és meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Ezután megkenjük olvasztott margarinnal, és előmelegített sütőben, 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
6. A sütőből kivéve megkenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával. Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzászólás