Sütőtökös csíkos kalács

Akár magában vagy egy pohár tejjel kínálhatunk reggelire, uzsonnára. Remek kísérője lehet a reggeli kávénak

Hozzávalók 3 személyre
2,5 dkg élesztő 1 dl tej + a tetejére 3 evőkanál cukor 25 dkg + 3 evőkanál liszt 5 dkg rétesliszt 1 tasak vaníliás cukor 1 kávéskanál só 1 tojássárgája 2 evőkanál margarin + a tetejére 15 dkg megsütött sütőtökpüré 1 evőkanál olaj

Elkészítés
1.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál cukorral. A 25 dkg lisztet és a réteslisztet egy tálba töltjük, beleöntjük a felfutott élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a margarint, és alaposan kidagasztjuk.

2. A kidagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk, és az egyikhez adjuk a megsütött és villával pürésített sütőtököt. Mivel így a tészta nagyon lágy lesz, szórunk még bele 3 evőkanál lisztet.

3. Jól összedolgozzuk, majd mindkét masszát konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük.

4. Egy püspökkenyérformát kikenünk olajjal. Mindkét tésztát azonos méretre, a forma hosszához igazítva téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a világos tésztára tesszük a sütőtököset, és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról.

5. Beletesszük a formába, és meleg helyen további 45 percet kelesztjük. Ezután megkenjük olvasztott margarinnal, és előmelegített sütőben, 165 fokon 35 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

6. A sütőből kivéve megkenjük tejjel, és kb. 10 percre letakarjuk egy konyharuhával. Óvatosan kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Vote it up
249
Tetszett?Szavazzon rá!