Hozzávalók
5 evőkanál vaj • 1 evőkanál olívaolaj • 0,5 liternyi hámozott, 1-1,5 cm-es kockákra vágott sütőtök (esetleg helyette gomba) • 1,25 dl arborio rizs • 0,8 dl quinoa, alaposan leöblítve • 1 közepes fej hagyma, felaprítva • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva • 1,25 dl száraz fehérbor • 1-1,25 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé • 1,25 dl frissen reszelt parmezánsajt • 1,25 dl friss, falatnyi darabokra vágott bivalymozzarella • 2 evőkanál aprított zsálya vagy metélőhagyma (tetszés szerint) • só és bors
Elkészítés
1. Egy edényben forrásig melegítsük fel az alaplevet. Ezzel párhuzamosan egy széles, vastag aljú lábasban forrósítsuk fel a vaj felét és az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, és körülbelül 5 perc alatt pároljuk benne puhára. Keverjük hozzá a sütőtököt, és pároljuk további öt percig. Ezután tegyük hozzá a rizst, a leöblített quinoát és a fokhagymát, majd forgassuk át alaposan, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja a szemeket.
2. Öntsük a lábasba a bort, és kevergessük, amíg felszívódik. Adjunk hozzá egy merőkanálnyit a gyöngyözve forró alapléből, és keverjük, amíg a hozzávalók ezt is beisszák. Fokozatosan, merőkanalanként folytassuk az alaplé hozzáadását, és folyamatosan kevergessük, amíg a rizs és a quinoa megpuhul, de a szemek még kicsit rágósak. Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe.
3. Keverjük hozzá a maradék vajat és a parmezánt. Sózzuk és fűszerezzük ízlés szerint, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni 2 percig. Merjük tányérokba, és szórjuk meg a mozzarellafalatokkal, valamint az aprított zsályával vagy metélőhagymával.
Kattintson, ha többet szeretne tudni erről az ősi inka haszonnövényről, illetve annak jótékony hatásairól!
Hozzászólás